III. Ferencvárosi Sportgála

III. Ferencvárosi Sportgála
Ferencváros legjobb sportolóit díjazták

2019. február 15. | III. Ferencvárosi Sportgála, FMK, Bácsi Péter birkózó, Kovacsics Anikó, Varga Zsolt, FTC, Bácskai János, Magyar Zoltán

A kerület legeredményesebb sportolóit, utánpótlás-versenyzőit, testnevelőjét és edzőjét díjazta az önkormányzat az FMK-ban rendezett III. Ferencvárosi Sportgálán. Az év felnőtt sportolója Bácsi Péter birkózó és Kovacsics Anikó kézilabdázó lett. Az ünnepélyes esemény célja, hogy az élsporton kívüli sportélet is nagyobb figyelmet kapjon.

A rendezvényen ezúttal is könnyű volt aktív olimpikonokba, világ- vagy Európa-bajnokokba és már visszavonult sportlegendákba botlani, akik fontos szerepet kaptak a kitüntetések átadásában. A kategóriák közül a legnagyobb érdeklődés az Év sportolója címet övezte. Idén a legjobb női sportoló Kovacsics Anikó válogatott kézilabdázó lett, az Év férfi sportolója címet pedig Bácsi Péter világ- és Európa-bajnok birkózó vehette át. A legjobb edzőnek Varga Zsoltot, az FTC vízilabdatrénerét választották.

Bácskai János köszöntőbeszédében úgy fogalmazott, 2019-ben Európa sportfővárosa Budapest, amelynek pedig Ferencváros a sportfővárosa. Hozzátette, kerületünk büszkélkedhet a legnagyobb szurkolótáborral rendelkező egyesülettel, a Fradival, amely idén 120 esztendős. – A futballisták a 30., a jégkorongozók a 25., a vízilabdázók pedig a 29. bajnoki címükre készülnek – jelentette ki a polgármester, majd hozzátette, mégis az a legfontosabb, hogy a Fradi élsportolói követendő példát jelentenek a következő generációk számára. A jelen lévő ikonok nagy része valóban Ferencvárosból indult: Magyar Zoltán kétszeres olimpiai bajnok tornász például a Telepy utcai sportiskolába járt.

A sportgálán elismerték az Év speciális sportolóját (Székelyné Burja Ilonka, Trappancs SE) és az Év testnevelőjét is (Horváthné Várady Zsuzsanna, Ferencvárosi Sportiskola), de az emlegetett új generáció legjobbjai sem maradtak elismerések nélkül. Az Év U23-as férfi sportolója a junior Európa- és világbajnokságokon bronzokat szerző 19 éves Váncza István birkózó, a női kategória díjazottja pedig Fekete Dorina maratoni kajakozó lett, aki 18 esztendősen Európa-bajnokságot nyert, majd VB második helyet szerzett, ezzel pedig maga is bálvánnyá vált a legifjabb Fradi-növendékek szemében. A 18 év alatti lányok mezőnyében Mátéfi Dalma, a Szent István SE kézilabdázója, válogatott strandkézilabda kapus, a fiúknál pedig Balázs Krisztián, az FTC ifjúsági olimpiai bronzérmes tornásza érdemelt díjat. Diáksport kategóriában Kollár Anna és Starck Ádám, a Körösi Csoma Sándor Kéttannyelvű Általános Iskola, valamint Czink Szonja, a Leövey Klára Gimnázium és Bide Bence, a Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium tanulója vehette át az emléklapot, valamint az önkormányzat ajándékcsomagját. Szabadidősport kategóriában Fröchlich Henrik rádiós tájékozódási futót tartották kitüntetésre érdemesnek. Elismerő oklevélben az FTC női jégkorongcsapatának három tagja, valamint a IX. kerületben élő Acélvári Gyula szenior futó részesült.

Az átadási ceremóniát sportbemutatók színesítették: a fiatal tehetségek ez alkalommal a sport-, illetve a rúdtáncot, valamint a lábtoll-labdát, azaz a lábbal játszott tollaslabdát népszerűsítették. Az estét Janicsák Veca koncertje zárta.

(forrás: Ferencváros újság)Impresszum  Adatvédelem