Itt és Most

Itt és Most
Újabb közösségi tér várja a fiatalokat Ferencvárosban

2019. január 25. | Itt és Most Társulat, közösségi tér, színház és ifjúsági klub, tréning, tehetségkutatás, Szőke Gábor, Itt és Most Művészeti Alapítvány, Bácskai János, Varju Nándor

Háromnapos fesztivállal kezdte meg működését a Ráday utca 18. szám alatt január 25-én megnyílt színház és ifjúsági klub, amely hetedikként csatlakozott a IX. kerületi közösségi terekhez. Az Itt és Most Társulat improvizációs előadásokkal, színjátszó tréningekkel és tehetségkutatással színesíti a diákság életét.

– Az improvizációs technikák elsajátítása feltölt minket, fejleszti készségeinket, és szebbé teszi mindennapjaikat – kezdte köszöntőjét Szőke Gábor, a társulat operatív vezetője, amit Varju Nándor szakmai főnök azzal egészített ki: ha gyakoroljuk az „imprózást”, az életben is jobban megálljuk a helyünket. 15 perccel később, bepillantva előadásukba, mindenki számára érthetővé vált, miről is beszélnek. A közönség és a színészek között szinte azonnal „leomlik a fal”, mikor a társulat rögtönzött játékokba vonja be a diákokat, vagy arra kéri őket, meséljék el egy iskolai sztorijukat, hogy „ad hoc” jelenetet varázsoljanak belőle. Egy másik feladatban minél lehetetlenebb magyarázatokat kell adni az igazgató úrnak arra, miért késtük le az első órát. Közben a moderátor megállítja a jelenetet és instrukciókat ad, milyen stílusban, helyzetben, vagy érzelmi állapotban folytatódjon tovább a párbeszéd, ami bőséges humorforrást kínál a szereplőknek. Közben a közönség észre sem veszi, hogy úgy dolgozik és nevet együtt a stábbal, mintha régóta ismernék egymást.

– Az improvizációs gyakorlatok lényege, hogy előhozza a mindenkiben ott szunnyadó gyermeki, játékos ént, ennek pedig személyiség- és közösségfejlesztő hatása van – mesélt a műfaj pozitívumairól Szőke Gábor. Az Itt és Most Művészeti Alapítvány azzal a céllal pályázta meg az egykori DocuArt mozinak otthont adó Ráday utca 18. alatti helyiség bérleti jogát, hogy számos társszervezettel együttműködve kulturális programközpontot teremtsen a környezettudatosság és a közös játék jegyében. Ferencváros új közösségi tere háromnapos ingyenes nyitófesztivállal mutatkozott be, melyben szerepet kapott improvizációs kurzus, zenés népmesejáték, társasjáték-foglalkozás, színházi előadás, valamint egyik fontos partnerük, a Fiatal Írók Szövetségének estje is. Bácskai János polgármester nyitóbeszédében hangsúlyozta: fontos, hogy felnőttként se felejtsünk el játszani, majd hozzátette, az önkormányzat mindig is támogatni fogja a civilek közösségépítő munkáját.

Az Itt és Most Társulat eddig Újbudán, a Fadrusz utca 12-ben működött egy 40 fős pinceszínházban, a tervek szerint ezután mindkét helyszínen tartanak majd változatos programokat. Remix című műsoruk például a slam poetry és az imprószínház műfaji fúziója, melyben az ország legjobb slammer költői dolgoznak át ismert magyar slágereket. Az előadások mellett a társulat kezdő és haladó improvizációs tréningeket is tart, amelyekre fiatalok, és kevésbé ifjak is jelentkezhetnek. – Olyan helyet akarunk teremteni, ahová nemcsak egy program miatt lehet betérni. A vendéget nálunk kávézóhangulat, kényelmes kanapék fogadják, ahol lehet lazulni, netezni, facebookozni, filmet nézni, ügyet intézni, vagy csupán egy jót csevegni a barátokkal – tette hozzá Gábor, az alapítvány elnök kurátora. A társulat azt is szeretné elérni, hogy az új közösségi tér fiatal tehetségek bemutatkozó helyévé váljon.

(Forrás: Ferencváros újság)Impresszum  Adatvédelem