Tűz a Református Kollégiumban

Tűz a Református Kollégiumban
Egy ember meghalt, az épület használhatatlanná vált a Markusovszky téren

2019. január 24. | kollégium, tűz, Károli Gáspár Református Egyetem, Hittudományi Kar, Ráday Kollégium, Bogárdi Szabó István, Zsengellér József, adomány, felajánlás, Református Szeretetszolgálat, Református Kollégium

Január 23-án este fél 9-kor tűz ütött ki a Károli Gáspár Református Egyetem Ráday Kollégiumának második és harmadik emeletén. A tűzoltóság húsz gépjárművel, több mint hatvan fővárosi tűzoltóval vonult a helyszínre.

Bácskai János, Ferencváros polgármestere a hír hallatára azonnal a helyszínre érkezett. A környéken több házból ki kellett költöztetni a lakókat, akiknek lakosságvédelmi intézkedésként két melegedő helyet biztosítottak. A Polgármesteri Hivatal Bakáts tér 14. szám alatt található épületében a tárgyalóteremben kb. 25 lakó kért menedéket, őket meleg teával, kávéval, vízzel látták el, majd este fél 12-12 körül visszaengedték lakásaikba. A tűz oltása és a szellőztetés addigra ért véget. A Katasztrófavédelem és a tűzoltók áldozatos munkájának köszönhetően a környező házakra egyáltalán nem terjedt át a tűz.

A másik kijelölt melegedőre, a Közterület-felügyelet Ferenc körúti, éjjel-nappal szolgálatban lévő épületére végül nem volt szükség.
A kollégiumban lakó diákok – körülbelül 80 fő - tekintve, hogy a vizsgaidőszak miatt többen nem tartózkodtak az épületben – kimenekültek az épületből, őket éjjelre sikerült ismerősöknél, rokonoknál, a környéken lakó önkéntes felajánlóknál elszállásolni. Volt, akit a szülei hazaszállítottak.
Az Önkormányzaton és a Közterület-felügyeleten kívül a Ráday utcában lévő Boldogasszony Iskolanővérek rendháza, és a Knézich utcában található Patrona Hungariae Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola is felajánlotta segítségét.
A tűzben egy ember vesztette életét.
A gázszolgáltatást az oltás idejére el kellett zárni a környéken, az Önkormányzat készenlétben állt, hogy elektromos melegítőket biztosítson. Ezekre végül nem volt szükség, mert hajnali 1 körül a gázszolgáltatást vissza lehetett kapcsolni.

Január 24-én, csütörtökön 14 órakor tartott sajtótájékoztatóján Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke megköszönte a sajtónak a korrekt, szenzációhajhászást nélkülöző, méltóságteljes tájékoztatást, továbbá a mentésben részt vevő valamennyi szervezetnek és magánszemélynek a közreműködést, a rengeteg felajánlást.
A püspök elmondta, hogy a tűzben elhunyt személy feltehetően nem diák, hanem az egyik vendégszoba lakója, azonosítása még tart.

A püspök kitért arra is, hogy rengeteg tárgyi és pénzbeli felajánlás érkezett. A tárgyi adományokat a Magyar Református Szeretetszolgálathoz lehet eljuttatni, a pénzbeli adományokat az egyetem bankszámlaszámára várják: 11705008-2049223-00000000, a közlemény rovatban kérik feltüntetni: „tűzeset”.

Zsengellér József, az egyetem stratégiai rektorhelyettese arról tájékoztatta a sajtót, hogy a hittudományi karon felfüggesztik a vizsgaidőszakot. Egyúttal a társintézményeket is erre fogják kérni, hiszen a kollégiumban más felsőoktatási intézményben tanuló diákok is laktak.

A kárfelmérés és a tűz keletkezése okának felderítése továbbra is folyamatban van. Orbán Viktor miniszterelnök Bogárdi Szabó István püspökkel folytatott délelőtti telefonbeszélgetésében felajánlotta, hogy a kormány segítséget nyújt a károk elhárításához és az épület rendbetételéhez.

A közösségi oldalakon több egyetem hallgatói önkormányzata is tárgyi adományok gyűjtésébe kezdett.

Szöveg és fotó: ferencvaros.huImpresszum  Adatvédelem