Kerekerdei Mesemondó találkozó

Kerekerdei Mesemondó találkozó
Két délután Benedek Elekkel

2019. január 23. | mese, mesemondó, Kerekerdő óvoda, népmese, Magyar Kultúra Napja, Kárpát-medence, Benedek Elek, Szabad Boglárka, Bán György, Kerekes Valéria, Farkas L. Rozália, Szente Ibolya, Magyarné Willinger Andrea

Tizenkettedik alkalommal rendezte meg a Kerekerdő Óvoda a Mesemondó Találkozót, amelyen gyermekek előadásában színvonalas és szívet melengető produkciókat láthatott a közönség.

Az idei találkozó témáját – amelyen mind a kilenc kerületi óvoda képviseltette magát – a 160 esztendeje született kisbaconi nagy mesemondó, Benedek Elek adta, ugyanis két napon át az ő meséit hallgathatták meg a résztvevők. Az előtér dekorációja is ehhez igazodott: a szünetben „Elek apó” életével, műveivel és családfájával lehetett ismerkedni. A tárlaton kiemelt helyet kapott a tavaly Bácskai János polgármester által Kisbaconból hozott, Szabó Réka, az író dédunokája által dedikált Benedek Elek-mesekönyv.

A mesemondók között középső- és nagycsoportosok egyaránt voltak, akik mind emléklappal, és a támogató cégek jóvoltából egy ajándékcsomaggal – mesekönyvvel és finomságokkal – lettek gazdagabbak. A nap végén a szakértő zsűri tagjai: Szabad Boglárka néprajzkutató, Bán György népihangszer-készítő – akinek furulyajátéka jelezte a szünet kezdetét és végét –, Kerekes Valéria mesekutató, Farkas L. Rozália népijátszóház-vezető és játékkészítő, valamint Szente Ibolya, a csíkszeredai Micimackó Óvoda vezetője tett értékes hozzászólásokat. Az erdélyi testvérintézmény vezetője sok éve a Mesemondó Találkozók állandó résztvevője, sőt, ferencvárosi mintára két esztendeje már Csíkszeredában is megrendezik az ottani találkozókat.

– Benedek Elek is vallotta a népmesék és az értékes gyermekirodalom fontosságát – ezt már Magyarné Willinger Andrea óvodavezető, a rendezvény házigazdája mondta, hozzátéve: a találkozó üzenete, hogy a népmesék foglalják el a gyerekek életében az őket megillető helyet. Ugyanis a személyes, szóban történő mesélést nem helyettesítheti a digitális úton elérhető mesenézés. A szülők, nagyszülők által mondott mese nyelvi és erkölcsi fejlesztő hatása mellett – az együtt töltött minőségi idő révén – az érzelmi fejlődés szempontjából is kulcsfontosságú.

Forrás: Ferencváros újságImpresszum  Adatvédelem