Bor, zene és jókívánságok

Bor, zene és jókívánságok
A FERUPE adventi programja

2018. december 18. | Advent, FERUPE, Ferencvárosi Úrhölgyek Polgári Egyesülete, Prof. Dr. Kállay Miklós, Léta Sándor, Kaláka együttes, Házasságkötő terem

A 2018-as esztendő utolsó kulturális kalandozására hívta az érdeklődőket a FERUPE. A finom borok társaságában eltöltött szalonesten Prof. Dr. Kállay Miklós, a Szent István Egyetem Borászati Tanszékének professzor emeritusa, Léta Sándor unitárius lelkész, és a Nyakas Pincészet borászai beszélgettek egymással, miközben a jövőre 50 éves Kaláka együttes adott adventi koncertet.

– Egyik legfontosabb szabadságjog a vallási és lelkiismereti szabadság, amit a mai zavaros világban gyakran elfelejtünk – kezdett ünnepi gondolatai kifejtésébe Léta Sándor a Ferencvárosi Úrhölgyek Polgári Egyesületének adventi összejövetelén, a Bakáts téri Házasságkötő teremben, december 18-án.

A Bartók Béla Unitárius Egyházközség vezető lelkésze szerint példát kéne vennünk az 1560-as évekről, amikor a törvényi szabályozással harmóniában a különböző felekezethez tartozó magyarok nem azt figyelték, miben különböznek, hanem azt, miben hasonlítanak egymásra. Nem sokkal később Gryllus Dániel felvezetésével betoppant a házasságkötő terembe a Kaláka együttes, amely Szabad-e bejönni ide Betlehemmel? című karácsonyi albumából adott minikoncertet.

A szervezők ezúttal az Etyek-Budai borvidékről hívták meg a töki Nyakas Pincészet borászait. A magas mésztartalmú, ásványban gazdag talajon kiváló, elsősorban fehér reduktív borokat termelő borászat 2002-ben hódította el az Év borásza címet, nemrég pedig bioművelésbe is belefogtak. A 200 hektáron termelt 18 ezer hektoliter bort előállító vállalkozás Nyúlné Dr. Pühra Beáta borászati vezető szerint ugyan nagyra nőtt, de megtartotta családi vállalkozás jellegét.

A szakértő olyan érdekességeket is elárult, minthogy a pincészet a közeli, emberi nyak alakú Nyakas hegyről kapta a nevét, és hogy a címkéjéről sosem hiányzó ló figura a környék egykori, egymással versengő ménesei előtt tiszteleg. A közönség a mesélés közben friss Irsai Olivért, az örök kedvenc Alig Váromot, egy selymes rozét, Sauvignon Blanc-t, és Szürkebarátot kóstolhatott.

Forrás: Ferencváros újságImpresszum  Adatvédelem