Advent második vasárnapja

Advent második vasárnapja
Meggyújtották a remény gyertyáját

2018. december 9. | Advent, gyertyagyújtás, Bakáts tér, József Attila-lakótelep, Ferenc tér, Zombory Miklós, Kálmán József, Makkai Péter, dr. Kulpinszky Eleonóra, Görgényi Máté, Szabó István

A reményt szimbolizáló második adventi gyertyát gyújtották meg Ferencváros három pontján december 9-én. Erdélyi testvérvárosunk, Sepsiszentgyörgy ajándékaként a Ferenc tér egy betlehemmel is gazdagodott.

A József Attila-lakótelepi Valéria téren megjelentek elsőként a Weöres Sándor iskola Gézamalac kórusát hallgatták meg, majd Szabó István református lelkész hívta fel a gyerekek figyelmét arra, hogy a szenteste is egy születésnapi buli, csak éppen Jézus Krisztusé. A szülinapokon pedig azért vagyunk hálásak, hogy az ünnepelt világra jött és ismerhetjük őt. Jézus születésével és feltámadásával is örömet hozott, ezért a lelkész arra kérte a résztvevőket, a megváltó idén ne maradjon ki a karácsonyukból. Az esemény végén Görgényi Máté önkormányzati képviselő és Szabó István együtt gyújtották meg az adventi koszorú második gyertyáját.

Belső-Ferencvárosban a Polgármesteri Hivatal tanácstermében gyújtotta meg a gyertyát Zombory Miklós alpolgármester és Kálmán József plébános.

Zombory Miklós felidézte az adventi koszorú készítésének eredetét, melynek során egy hamburgi lelkész otthonában egy hatalmas fenyőkoszorút erősített a mennyezetre, 24 gyertyával. Az advent, azaz eljövetel 24 napos időszakát később a négy vasárnapra egyszerűsítették le, így 4 gyertyát tartalmaznak a mai adventi koszorúk: a hit, remény, szeretet és öröm gyertyáját.
Az alpolgármester emlékeztetett: a világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amelyet Isten Jézusban a várakozóknak ad karácsonykor.
Adventkor a Királyok Királyának érkezésére emlékezünk, környezetünket, szívünket és emberi kapcsolatainkat is rendbetesszük, elcsendesülünk, barátainkkal, szeretteinkkel is többet vagyunk együtt – zárta beszédét Zombory Miklós.

Kálmán József beszédében kiemelte: a Szentírásban nem találta azt, hogy vásároljunk, vegyünk karácsonyfát, továbbá semmilyen étkezési tanács sincs benne. Az Ecseri úti Szent Kereszt templom plébánosa Márk evangéliumából idézett: „Készítsétek az Úr útját, egyengessétek ösvényeit!” Majd a résztvevőket arra buzdította, hogy a kórusok hallgatása közben emelkedjenek ki a hétköznapokból és csináljanak helyet lelkükben az Úr eljöveteléhez.

A közös gyertyagyújtás után a Csillag Kórus, a Szent Kereszt Plébánia énekkara, valamint a Ferencvárosi Művelődési Központ Női Kara adott műsort.

Második éve gyújtanak gyertyát a decemberi vasárnapokon a Ferenc téren, hogy az itt lakók is közösségben élhessék meg a várakozás örömét. Az ötletgazda-szervező, Dr. Kulpinszky Eleonóra önkormányzati képviselő elmondta: a második gyertyagyújtásra – most először – épített betlehem is került Ferencvárosba, melyet testvérvárosunktól, Sepsiszentgyörgytől kaptuk. A csodás ajándékot a Makkai Péter református lelkész vezette, sérült embereknek mindennapi segítséget nyújtó Írisz Ház tagjai készítették szőlővenyigéből és más egyszerű, természetes anyagokból, szimbolizálva Jézus születésének puritánságát. A különleges ünnepségen Makkai Péter osztotta meg adventi gondolatait, majd a jelenlévők elénekeltek két karácsonyi dalt, végül a kis erdélyi csapat segítségével meggyújtották a reményt jelképező gyertyát.

Forrás: Ferencváros újság, ferencvaros.huImpresszum  Adatvédelem