A H52 projektje nyerte az Új Nemzedék Díjat!

A H52 projektje nyerte az Új Nemzedék Díjat!
„Reflektorfényben az önkéntesség”

2018. december 6. | Új Nemzedék Díj, H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér, Nyár52, Youth Hungary 2018 konferencia, Novák Katalin, Illés Boglárka, dr. Vincze Géza, Új Nemzedék Központ, Ferencváros Önkormányzata, Ferencvárosi Szociális és Gyermekjóléti Intézmények Igazgatósága

A közönségszavazást követően a Ferencváros Önkormányzata által működtetett H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér „Nyár52” projektje nyerte el az egymillió forintos jutalommal járó Új Nemzedék Díjat. A Youth Hungary 2018 konferencián Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár adta át a rangos díjat.

Az Új Nemzedék Központ Youth Hungary 2018 konferenciáján kiemelt szerep jutott az önkéntesség és a társadalmi célú önzetlen tevékenységek honorálásának. A konferencián átadták az idei Pro Voluntarius díjakat, valamint gazdára talált az Új Nemzedék Díj is, melyet azért hoztak létre, hogy példamutató és példaértékű közösségi kezdeményezésekre hívják fel a figyelmet. A díjat idén közösségi szavazás eredményeként a „Nyár52 – Minden napra egy program” című projekt vihette haza a díjjal járó egymillió forintos támogatással együtt.

Az idei Youth Hungary Konferencia olyan témákkal foglalkozott, mint a fiatalok jövőképe, az online tér és a virtuális ismerkedés hatása a párkapcsolatokra, valamint a korosztályban rejlő innovációs lehetőségek. A Youth Hungary – Új Nemzedék Konferencia az ifjúsági szervezeteknek, az ezen a területen dolgozóknak, döntéshozóknak, fiataloknak kínál találkozási lehetőséget.

A rendezvény megnyitó ünnepségén elsőként dr. Vincze Géza, az Új Nemzedék Központ ügyvezetője köszöntötte a megjelenteket. Beszédében hangsúlyozta, nagy öröm számára, hogy az ország számos pontjáról köszönthet résztvevőket a rendezvényen. A konferencia célja az országban található ifjúsági szervezetek, ifjúsági területen dolgozó szakemberek, a felelős döntéshozók, valamint a fiatalok találkozási lehetőségének megteremtése – húzta alá az Új Nemzedék Központ ügyvezetője.

Az ügyvezetői köszöntőbeszédet követően Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára nyitotta meg az eseményt. Beszédében kiemelte, hogy az önkéntesség egyre népszerűbb a fiatalok körében és általában Magyarországon. „Fiatalon az élet nagy részében azt tesszük, amit mások elvárnak, az önkéntesség viszont arról szól, amit mi szeretnénk csinálni, és amire saját elhatározásunkból áldozunk időnkből, pénzünkből. Ezért nagyon jó, hogy egyre több fiatal választja kikapcsolódásként, hasznos tevékenységként az önkéntességet, hogy segítsen másoknak” – fogalmazott az államtitkár.

Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár köszöntötte az Új Nemzedék Díj várományosait. „Az önkéntességről szóló kutatások arról árulkodnak, hogy sok fiatal azért nem önkénteskedik, mert nem hívják, nem szólnak neki, hogy van olyan tevékenység, amibe bekapcsolódhatna és segíthetne. Ezért fontosak az Új Nemzedék Díj pályázatai, amelyek „bekapcsolják” a fiatalokat az önkéntességbe, és megmutatják nekik, hogy az önkéntes tevékenységek által jobb emberek lehetnek” – emelte ki dr. Illés Boglárka, majd felfedte a közönségszavazás eredményét, miszerint a 2018-as Új Nemzedék Díjat a „Nyár52 - Mindennapra egy program” című projekt vihette haza idén. A díjat Novák Katalin és dr. Vincze Géza adta át.

A konferencián került sor az Emberi Erőforrások Minisztériuma által alapított Pro Voluntarius díjak átadására is, mely olyan természetes személyeknek, önkormányzati, egyházi vagy civil szervezeteknek adható, amelyek az önkéntesség, a közjó ellátása, a fiatalok önkéntességre nevelésének területén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. Aa díjat idén Tatai Tamás, a tatabányai Alzheimer-kávézó alapítója, a mosonmagyaróvári demenciabarát város egyik kezdeményezője, Kocsisné Gál Csilla, a Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért alapítója, valamint Miklósa Erika Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes vehette át, aki évek óta hirdeti az önkéntesség fontosságát és tevékeny részese az önkéntesség építésének.

Gratulálunk a H52-nek a rangos elismeréshez!


A Ferencváros Önkormányzata által fenntartott, a Ferencvárosi Szociális és Gyermekjóléti Intézmények Igazgatósága keretein belül működő H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér pályázati anyagából megtudhattuk, hogy az iroda munkatársai 2018 nyarán a szünidő minden egyes napjára extra programot szerveztek, amelyek illeszkedtek az időszak hangulatához. Többek között voltak strandolni és kirándulni, sütöttek lángost, készítettek fagyit, számháborúztak a parkban, és persze a hűsítő vízibomba csatáról sem feledkeztek meg. Céljuk volt, hogy a nyár a kikapcsolódásról és az élményekről szóljon. Ezt sikerült is megvalósítani, hiszen olyan változatos és színes programsorozatot állítottak össze, ami minden korosztályt megszólított.

Ez a program nem része az alaptevékenységüknek, tehát az Iroda minden munkatársa önkéntesként végezte az ezzel kapcsolatos teendőket. Szívügyüknek érezték, hogy közös erővel tegyék szebbé a hátrányos helyzetű gyerekek, fiatalok és családok szünidejét. Az adománygyűjtő est, illetve számos nyári program a munkaidőn kívül zajlott, ezt a pluszvállalást szintén önkéntes módon végezték. Az Iroda rendszeres látogatói a környékbeli, halmozottan hátrányos helyzetű fiatalok, akik közül sokaknak nem adatik meg nyáron az igazi kikapcsolódás. A projekt keretein belül kifejezetten olyan programokat szerveztek, amelyek feledhetetlen élményeket nyújthattak kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A projekt eredményességét bizonyítja, hogy valóban „kitágította az Iroda határait”. Programjaik és táboraik során több budapesti helyszínen (Terror Háza Múzeum,  Füvészkert, Kispesti Vizes játszótér) és településen (Velence, Balatonfenyves, Bánk, Kemence) is jártak. A 312 résztvevővel zajlott projekt sikerén felbuzdulva mindenképpen megtartják az alapötletet, melyet az iskolai szünetekben újragondolva valósítanak majd meg.

(forrás: ujnemzedek.hu)Impresszum  Adatvédelem