Csak jó válaszok vannak

Csak jó válaszok vannak
Az AIDS elleni küzdelem világnapja

2018. november 30. | AIDS elleni küzdelem világnapja, Simich Rita, Itt és Most Társulat, FMK, Magos Bence, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Varju Nándor

Ferencváros másfél évtizede aktívan részt vesz az AIDS elleni küzdelemben azzal, hogy a WHO által 1988-ban kijelölt világnaphoz (december 1.) kapcsolódóan színes, prevenciós programokat szervez kerületi diákoknak. Idén sem volt ez másként: előbb egy általános, ám gyakorlati szempontokra koncentráló, a fiatalok figyelmét is lekötő tájékoztatót kaptak Simich Ritától, majd az Itt és Most Társulat improvizációs előadását láthatták.

Tíz IX. kerületi általános és középiskola tanulói töltötték meg a FMK színháztermét november 30-án, ahol Ferencváros októberben megválasztott új diákpolgármestere, Magos Bence köszöntötte a hallgatóságot. Elmondta, a nap célja a prevención, a segítségnyújtáson és a tájékoztatáson túl az is, hogy társadalmi egyetértés alakuljon ki az olyan, népegészséget érintő ügyekben, mint például az AIDS betegség.

Simich Rita, az Emberi Erőforrások Minisztériumának munkatársa lendületes, fiatalokat is bevonó előadásában a legfontosabb információkat mondta el a HIV fertőzésről és AIDS betegségről (a HIV a vírus neve, az AIDS a már kialakult betegségé, azaz minden AIDS-es HIV fertőzött, de nem minden HIV fertőzött AIDS-es), továbbá eloszlatta a kórt övező tévhiteket, és kitért a megelőzés módszereire is. Elmondta, a HIV vírus a levegőn elpusztul, azaz – az interneten terjedő rémhírekkel ellentétben – például fertőzött rajzszögbe ülés során nem lehet elkapni. Nem terjed uszodában, WC-ülőkén, tüsszentéssel, közös pohár- vagy evőeszköz-használattal, de még fogorvosnál sem. Sőt, az orvosi kezelésben részesülő HIV fertőzött sem fertőz tovább. Terjed viszont vérrel, anyatejjel és testnedvekkel – így például szexuális úton. Különös ismertetőjegye, hogy nagyon hosszú ideig képes lappangani, ami alatt folyamatosan gyengíti az immunrendszert.

A fertőzés megelőzhető óvszerhasználattal (a tanács szerint senki se válassza a legolcsóbbat, sem a lejárt szavatosságút, a használtat pedig nem szabad a WC-be dobni!), ám főként a tartós monogám kapcsolat csökkenti az infekció esélyét. Ha valakiben mégis felmerül a gyanú, hogy fertőzött lehet, lehetősége van anonim AIDS-szűrésre. A HIV pozitívak élete állandó orvosi felügyelettel és soha abba nem hagyható gyógyszerszedéssel jár, így viszont tünetmentes, teljes életet lehet élni, sőt, egy fertőzöttnek is születhet egészséges gyermeke.

– Csak jó válaszok vannak – ezt már Varju Nándor, az Itt és Most Társulat tagja mondta a hallgatóságot aktívan bevonó előadás elején, amelynek témája természetesen a szexualitás volt. 11 óra után az FMK aulájában és termeiben ifjúsági és egészségügyi szervezetek csoportfoglalkozásokkal, kvízekkel, játékokkal, valamint anonim AIDS-teszttel várták a résztvevőket.

(Forrás: Ferencváros újság)Impresszum  Adatvédelem