Szépkorú köszöntése

Szépkorú köszöntése
Theoharidis Antonios 100 éves

2018. november 28. | szépkorú, 100 év, születésnap, Theoharidis Antonios, ünneplés, köszöntés, dr. Bácskai János

„Mert az élet nem az, amit az ember átélt, hanem az, amire visszaemlékszik, és ahogy visszaemlékszik rá, amikor el akarja mesélni.”
(Gabriel Garcia Marquez)

November 28-án Dési Huber utcai otthonában köszöntötte dr. Bácskai János polgármester a 100 éves Theoharidis Antoniost, aki feleségével és leányával ünnepelt.

Theoharidis Antonios 1918. július 20-án született a görögországi Kornofolyaban. Édesanyja háztartásbeli volt, édesapja egy kávézót üzemeltetett, ahol nagyobb gyermekként ő maga is dolgozott.
Kilencen voltak testvérek, közülük ketten érték meg a felnőttkort, húga 2017-ben Németországban halt meg.

Részt vett a II. világháborúban, Görögországban harcolt először az olasz, később a német fronton, majd a polgárháború után, 1949 augusztusában került Magyarországra. Munka mellett leérettségizett, majd a Közgazdasági Egyetem külkereskedő szakán diplomázott. Szintén görög származású felesége 15 évesen került a magyar fővárosba, a Műszaki Egyetemen villamosmérnöknek tanult. Egyetemi éveik alatt ismerték meg egymást, 1957-ben házasodtak össze. Gépészmérnök-vállalkozó fiuk 1960-ban, közgazdász leányuk 1963-ban született, mindkét unokájuk egyetemre jár.

A MOGÜRT Gépjármű Külkereskedelmi Vállalatnál dolgozott 40 évig, majd 1981-es nyugdíjaztatása után is még 8 évig segítette tanácsadással a céget. A gépjármű export-importtal foglalkozó cégnél sokat utazott, főleg Szovjetunióba – ő hozta be az első Lada típusú személyautókat is. Ezen kívül többször járt a Távol-Keleten, nyugdíjaztatása előtt pedig hét évre Bulgáriába küldte ki a vállalat, ahová családja is követte. A görög és a magyar nyelv mellett oroszul és bolgárul is jól beszél, munkáját Miniszteri dicsérettel is elismerték.

1965 óta laknak Ferencvárosban, a József Attila-lakótelepen.
Feleségével a mai napig nagy szeretetben élnek, nyaraikat kertészkedéssel töltik Nagymaroson. Télen olvasással, tévézéssel tölti napjait, feleségének sokat segít a háztartásban. A vasárnapi ebédet családi körben, gyermekeikkel, unokáikkal fogyasztják el.
 
Dr. Bácskai János polgármester egy jó hangulatú beszélgetés keretében átadta a miniszterelnök által küldött emléklapot és a Ferencvárosi Önkormányzat virágcsokrát, valamint személyes ajándékként egy palack saját termesztésű borral is meglepte az ünnepeltet.

Theoharidis Antonios pedig a róla szóló, 2008-ban kiadott „Életem mozaikja” című kétnyelvű könyvet dedikálta a polgármesternek – természetesen magyarul és görögül.
A hosszú élet titkát firtató kérdésre pedig így válaszolt: aktív élet, tenni akarás és sok görög feta sajt, illetve olívabogyó fogyasztása.

Isten éltesse sokáig Tóni bácsit!Impresszum  Adatvédelem