Megújult az Epres Óvoda

Megújult az Epres Óvoda
Jövőbe mutató fejlesztések

2018. november 23. | Epres Óvoda, energiahatékonyság, felújítás, Weingartner Balázs, Innovációs és Technológiai Minisztérium, Zombory Miklós, Kovácsné Luczás Ágnes, KEHOP, fejlesztés, átadás

A teljeskörű energiahatékonysági felújítást követően november 23-án ünnepélyes keretek között adta át a megszépült Epres Óvodát Weingartner Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntarthatóságért felelős államtitkára és Zombory Miklós alpolgármester.

A felújítás az „Önkormányzati Épületek Épületenergetikai Fejlesztése Ferencvárosban” c. projekt keretében valósult meg 2018. májusa és novembere között. A kivitelezési költség 65.906.774,- Ft, melyre 47.703.996,- Ft pályázaton elnyert támogatás mellett Ferencváros Önkormányzata 18.202.778,- Ft saját forrást biztosított.
Az előzetes energiahatékonysági számítások alapján a várható éves megtakarított energiaköltség 1.854.200,- Ft.

Az energetikai felújítás során az épület homlokzati felületein hőszigetelő homlokzati vakolatrendszer készült. Az épület fa-, valamint fémszerkezetű külső nyílászáróit kicserélték; az új nyílászáró szerkezetek hőszigetelt üvegezésű, hőhíd-mentes fehér műanyag szerkezetek lettek. A konyhában, mosodában és tálalókban az ablakokra szúnyoghálók kerültek.
Az épület lapostetején új hő- és vízszigetelés készült. A tetőre vezető acélhágcsót felújították, az elkészült tetőre a villámvédelmi rendszer visszaépült. A tetőn elhelyezésre kerülő fém tartószerkezetre napelem-rendszert telepítettek. A napelemes rendszer az óvoda villamosenergia-fogyasztás költségeinek mérséklésére szolgál.

Az óvoda gyermekei verses-táncos műsorral készültek az ünnepségre, egy kiállításon pedig megtekinthető az óvoda története a hatvanas évektől napjainkig – tudtuk meg Kovácsné Luczás Ágnes óvodavezetőtől. A felújítás előnyeit már most is érzik: sokkal kellemesebb a hőmérséklet, világosabbak a csoportszobák, az épület kívülről is modernebb és dekoratívabb lett.

Az átadón Weingartner Balázs elmondta: Magyarország Kormánya a támogatást a Környezet- és Energiahatékonysági Operatív Program keretében biztosította. A kormány minden lehetőséget biztosít a gyermekek minél jobb életkörülmények közt történő fejlődéséhez. Ez is hozzájárul a kiemelt cél eléréséhez, hogy 2030-ra Magyarország az öt legélhetőbb Európai Uniós ország közé tartozzon. Ennek egyik eszköze, hogy minél több ilyen beruházás valósuljon meg országszerte. Az államtitkár hangsúlyozta, az energiahatékonysági fejlesztéseknek köszönhetően a megspórolt költségek egyéb kiadásokra, illetve tárgyi eszközök beszerzésére fordíthatók. A politikus végezetül köszönetet mondott a nevelők áldozatos munkájáért, és a szülőkkel egyetemben arra kérte őket, folyamatosan erősítsék a gyermekekben a környezettudatosságot és az energiahatékonyság fontosságát.

Zombory Miklós beszédében felsorolta a Ferencvárosban eddig hasonló módon megvalósult felújításokat: a Bakáts-téri Ének-Zenei Általános Iskola, a Polgármesteri Hivatal Lenhossék utcai épülete, valamint a Ferencvárosi Művelődési Központ. Mindezek mellett jelenleg is zajlanak a Mester utcai Ferencvárosi Egészségügyi Szolgáltató épületének felújítási munkálatai.
Az óvodai nevelésért felelős alpolgármester az Epres Óvoda kapcsán kiemelte a tetőn telepített napelemek fenntartható energiatakarékosságát is.
Ahhoz, hogy egy pedagógus jó munkát végezhessen, egy szülő jó érzéssel hozza ide gyermekét, a gyermek pedig megfelelően fejlődhessen az óvodai munka nyomán, fontos, hogy a kerületi vezetés biztosítsa az intézményi feltételeket. Ennek apropóján az alpolgármester büszkén jelentette ki: Ferencvárosban – az országos tendenciával ellentétben - nincs óvodapedagógus-hiány.

Weingartner Balázs és Zombory Miklós az ünnepség végén közösen vágta át a nemzetiszínű szalagot, ezzel jelképesen átadva a megújult-megszépült Epres Óvodát.Impresszum  Adatvédelem