Idősen is egészségesen

Idősen is egészségesen
„Egészségnap 60+”

2018. november 21. | Egészségnap, FMK, szűrővizsgálat, előadás, Egészséges Táplálkozásért Egyesület, Ferencváros Önkormányzata, Kállay Gáborné, „A teljesség felé” idősügyi program, Papp Lajos

Szűrővizsgálatokkal, ismeretterjesztő előadásokkal és tápláló finomságokkal várták a ferencvárosi időseket az FMK-ban tartott Egészségnapon, november 21-én. Az önkormányzat és az Egészséges Táplálkozásért Egyesület közös rendezvényen a mozgás és a táplálkozás fontossága mellett a betegségek lelki tényezőiről is szó esett.

Kállay Gáborné alpolgármester köszöntőjében elmondta, mivel a világ 60 évnél idősebb népessége 1980 óta megkétszereződött, és arányuk folyamatosan nő, egyre nagyobb jelentősége lesz a nyugdíjasok egészségét érintő kutatásoknak. Ugyanakkor rámutatott: abban, hogy a népesség egyre magasabb kort ér meg, óriási szerepe van a prevenciónak, az egyre terjedő ingyenes szűréseknek, tanácsadásoknak. Közölte, Ferencvárosban 2012-ben azért indult el „A teljesség felé” idősügyi program, hogy megakadályozza az elmagányosodást, a legkülönbözőbb sport- és szabadidős programokon keresztül pedig az idősek aktív szereplői maradjanak a társadalomnak.

Az Egészségnapon a Mester utcai Szakrendelő munkatársai vérnyomást, vércukor- és koleszterinszintet mértek, de – speciális eszközökkel – diagnosztizálták a csontritkulást, szűrték a hallásproblémákat, a táplálékallergiát, és a melanóma-gyanút is. Mivel a gyorstesztek csak tájékoztató értékeket adnak, ezért minden határérték felett mért lakost háziorvosához irányítottak, hogy komolyabb laborvizsgálattal járjanak az ügy végére. A látogatók emellett tanácsokat kaphattak táplálkozási, életmódbeli kérdésekben, a számos megjelent kiállító pedig egészséges ételekkel, kozmetikumokkal és táplálékkiegészítőkkel várta a közönséget. 

Nagy érdeklődés övezte a szakmai előadásokat, melyek közül Prof. Dr. Papp Lajos szavaira voltak a legtöbben kíváncsiak. A Széchenyi-díjas szívsebész Szívügyünk az egészségünk című prezentációjában a hazánkat érintő lesújtó egészségügyi statisztikára hívta fel a figyelmet. Európában ugyanis elsők vagyunk daganatos betegségekben, és az élvonalba tartozunk a keringési, és szívproblémák terén is. A professzor a stresszt jelölte meg a betegségek fő okaként, amely – fontossági sorrendben – családi, munkahelyi, és nemzeti (politika, média) stresszre bontható le. Szerinte a magyar nyugdíjasok legnagyobb gondja a mozgáshiány, pedig a kor előrehaladtával egyre többre van belőle szükség az életminőség fenntartásához. Míg 60 éves kor tájékán elég napi 2 óra gyaloglás, 70 felett már 3 óra ajánlott.

Papp Lajos rendhagyó nézeteit is kifejtette, mely szerint a daganatos betegségeket éhezéssel lehet leküzdeni, hiszen azzal a rákos sejtek is elpusztulnak. A gyógyszeripar úthengere ellen kampányoló orvos szerint vissza kell térnünk a természet adta lehetőségekhez. A további szakmai előadások között szó esett a betegségek lelki okairól, a vitaminok, ásványi anyagok hasznosulásáról, az emberi baktériumflóra jelentőségéről, valamint az egészségre káros ételekről is.

(forrás: Ferencváros újság)Impresszum  Adatvédelem