„Mert mibennünk zeng a lélek”

„Mert mibennünk zeng a lélek”
60 éves a Bartók Táncegyüttes

2018. október 27. | FMK, Bartók Táncegyüttes, 60 éves, jubileum, gálaműsor, Tímár Sándor, Kállay Gáborné, néptánc, táncház, kultúra

„A kultúrát nem lehet örökölni, az elődök kultúrája egy-kettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi azt magának.”
(Kodály Zoltán)

Október 27-én a Ferencvárosi Művelődési Központban nagyszabású gálaműsorral ünnepelte fennállásának 60. évfordulóját a Bartók Táncegyüttes.

„A népzene (…) a természet tüneménye. Ez az alkotás ugyanazzal a szerves szabadsággal fejlődött, mint a természet egyéb élő szervezetei, a virágok, az állatok. Éppen ezért olyan gyönyörű, olyan tökéletes a népzene. Ezek a dallamok a művészi tökéletesség megtestesítői. Példái annak, miként lehet legkisebb formában, legszerényebb eszközökkel valamilyen zenei gondolatot legtökéletesebben kifejezni.” – Bartók Béla gondolataival kezdte beszédét Kállay Gáborné, majd így folytatta: Tímár Sándor, az együttes alapítója egy olyan alkotóműhelyt hozott létre 1958-ban, amelyben több generáció ismerkedhetett meg táncos anyanyelvünkkel, s válhatott életük szerves részévé ez a kultúra. Ebben a műhelyben fejlesztette ki a világon egyedülálló táncoktatói módszerét. Gyakran voltak az együttes vendégei a társművészetek olyan jeles képviselői, mint Csoóri Sándor, Nagy László, illetve az elméleti tánctudomány és folklórgyűjtés olyan ismert alakjai, mint Dr. Martin György és Kallós Zoltán.

Az alpolgármester asszony méltatta Tímár Sándort, akinek meghatározó szerepe volt a magyarországi táncház-mozgalom megismertetésében, elterjesztésében. Az együttes ezen céljának megvalósítása során vált ismertté többek között Halmos Béla, Sebő Ferenc, Sebestyén Márta, a Muzsikás Együttes, és még nagyon sokan, akik a „tiszta forrás” tiszteletét vallották és vallják.

Kállay Gáborné külön köszönetet mondott, amiért a Bartók Táncegyüttes az FMK-t választotta székhelyéül, és Ferencváros jelmondatával – „”Otthon, város, Ferencváros” - kívánta, hogy érezzék otthonuknak a kerületet.

A délelőtti és a délutáni teltházas előadás során visszatekintettek az együttes elmúlt hatvan évére, melynek keretében jelenlegi és egykori táncosok is felléptek, felidézve a korábbi koreográfiákat is. Este táncházzal zárult a jubileumi program, melynek kísérő eseményeként az FMK aulájában fotókiállítást is láthattak az érdeklődők az együttes életéről.Impresszum  Adatvédelem