Bácsi Péter világbajnok!

Bácsi Péter világbajnok!
35 évesen ismét a világ tetején

2018. október 26. | Bácsi Péter, birkózás, világbajnok, Budapesti Birkózó Világbajnokság, „Ferencváros Sportjáért” díj, FTC, Sike András, fradi.hu

Az FTC 2015-ben „Ferencváros Sportjáért” díjjal elismert világklasszis birkózója hazai közönség előtt koronázta meg ragyogó pályafutását. A Budapesti Birkózó Világbajnokságon a kötöttfogás 82 kilogrammos súlycsoportjában szerzett aranyérmével immáron kétszeres Világ- és Európa-bajnoknak mondhatja magát.

A veterán Bácsi három 2-1-es győzelemmel jutott be a világbajnokság elődöntőjébe, ahol a kirgiz Atabek Azisbekovval mérkőzött. Hátrányból felállva fantasztikus végjátékban, sorozatos akciókat végrehajtva technikai tussal egyenértékű, 12-4-es győzelmet aratott. Ezzel bejutott a világbajnokság döntőjébe, ahol ellenfele a török Emrah Kus volt.

Kus nagy elánnal kezdett, gyorsan egypontos előnybe került, majd egy kétpontos akcióval már 3-0-ra vezetett. Peti próbálkozott, elemi erővel ment előre, elképesztő volt nézni, ahogy küzdött. Pedig a mélyen tisztelt bírók mindent megtettek azért, hogy klasszisunk a hazai közönség előtt ne ünnepelhessen. Bácsit ez sem tántorította el, a második menetben oktatófilmbe illő pörgetéssel szépített, majd másfél perccel a vége előtt kitolta a törököt, így 4-3-ra fordított és a 2014-es taskenti aranyérem után négy évvel Budapesten is világbajnok lett.

„Nem tudom, honnan volt még erőm, de ilyen szurkolósereg előtt nem lehetett veszíteni. Az első három meccsemen semmilyen akció nem sikerült, de most és az elődöntőben, amikor nagyon kellett, összejött. Álomszerű, hogy itthon ünnepelhetek a családom, a szeretteim előtt” - mondta Bácsi a győztes döntő után. 

Sike András szövetségi kapitány, Bácsi Péter edzője, az FTC szöuli olimpiai bajnoka, így értékelt:
„Mondhatni a szívem csücske, de nem kivételezek, sőt, talán épp ezért szigorúbb is vagyok vele. Nagyon sok örömet okozott nekem pályafutása során. Tizenéves kora óta foglalkozom vele. Meg kellett csinálni az akciót lent és ő megcsinálta, ehhez nincs mit hozzáfűzni.”

Gratulálunk Bácsi Péternek, és reménykedünk, hogy Tokióban – egy olimpiai súlycsoportban – még láthatjuk negyedik olimpiáján is!

(forrás: fradi.hu)Impresszum  Adatvédelem