Roma nem Roma Nők Akadémiája

Roma nem Roma Nők Akadémiája
Tanúságtétel a Házasságkötő teremben

2018. október 17. | roma, nők, kisebbség, cigány, esélyegyenlőség, Oláh Anna, Kállay Gáborné, Csemer Csabáné, Roma nem Roma Nők Akadémiája, hit, Farkas Zsolt

„Szeretni és szeretve lenni a legnagyobb boldogság a világon”.
(Goethe)

Október 17-én a „Roma nem Roma Nők Akadémiája” keretében megrendezett beszélgetés során Csemer Csabáné tett tanúbizonyságot a hitéről, a nehézségeken átívelő szeretetről Oláh Anna esélyegyenlőségi referensnek és a hallgatóságnak.
A rendezvényen Farkas Zsolt, a Khamoro Budapest Band vezetője gitározott és énekelt.

Kállay Gáborné köszöntőjében Máté evangéliumából idézett: „Aki követni akar, tagadja meg magát, vegye fel keresztjét és kövessen. Aki meg akarja menteni életét, elveszíti, aki azonban értem elveszíti, az megtalálja.”
Az alpolgármester asszony minden jelenlevőt arra kért, hogy nyitott szívvel és nagy szeretettel hallgassa meg Ágnes tanúságtételét.

Oláh Anna, a Ferencvárosi Önkormányzat esélyegyenlőségi referense volt a beszélgetőpartnere Csemer Csabánénak, akit nagyon régóta ismer. A beszélgetés során Ágnes elmesélte az életét. Olyan cigány családban nőtt fel, ahol megkapott mindent a szüleitől, egy dolog kivételével: templomba sosem mentek. Két öccse van, szülei korán meghaltak.
Fiatalon került össze a szegény cigány családból származó férjével, három vetélés után, 20 évesen szült először, három gyermeknek adott életet.
Mátraverebélyen élnek, kereskedők. 22 éve nyitottak egy élelmiszerboltot, később egy dohányboltot is.
11 éve járt először Efezusban, a következő évi útja során imádkozott először a végstádiumú rákos sógoráért. 2009-ben fia egy munkahelyi baleset során életét vesztette, egy kislányt hagyott maga után.
Összeomlott, nyugtatókon élt, férje vitte ezalatt a boltot és mindenben segítette, imádkozott az ágyánál. A család szétesett, gyerekei és unokái egyre kevesebbet látogatták őket. Egy idő után rájött, hogy össze kell szednie magát és talpra kell állnia. A születésnapján, ami pont Feltámadásra esett, azt gondolta, neki is új életet kell kezdenie.
Ekkor tért meg, férje hite és szeretete segítette át a tisztuláson, megújuláson. A család is helyrejött, az unokák minden hétvégén náluk vannak, annyira jól érzik magukat.
Férje a vállalkozás mellett önkormányzati képviselő, mindketten részt vesznek a cigánypasztorációban.
A mátraverebélyi cigányság körében köztiszteletnek örvendenek, sokan hozzájuk fordulnak tanácsért, látják a példás házasságukat, a minden nehézségen átsegítő hitüket.

Ágnes nyugdíjazása után szeretne a mátraverebélyi Ceferino Házba új életet vinni, hisz sajnos sok a drogos fiatal, lenne bőven teendő. A börtönpasztoráció során is jobban megnyílnak nekik a rabok, látják magukban az erőt, még több jó példát szeretnének mutatni arra, hogy igenis lehet tisztes munkával, hittel és szeretettel teljes, becsületes életet élni, ezáltal javíthatnak ők is a cigányságról kialakult képen.

Ágnes üzenete: egymásra kell figyelni, főleg a családban, mindezt sok hittel és Isten szeretetével megélve.Impresszum  Adatvédelem