Két generáció egy csapatban

Két generáció egy csapatban
Ferencvárosi Helytörténeti Vetélkedő

2018. október 17. | Ferencvárosi Helytörténeti Vetélkedő, FMK, Bácskai János, Lukács Emília, Ferencvárosi Helytörténeti Egyesület, Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény, Gönczi Ambrus

Együtt küzdöttek a győzelemért ferencvárosi iskolások és nyugdíjasok október 17-én, az FMK-ban megrendezett helytörténeti vetélkedőn. Az önkormányzat ezzel, az együttműködésen alapuló játékos megmérettetéssel is szeretné közelebb hozni egymáshoz a két, távoli világot képviselő korosztályt.

A rendezvényt Bácskai János polgármester nyitotta meg, majd rögtön le is tesztelte a versenyzők tudását: gróf Széchenyi István 1828-as, Lovakrul című könyvének bevezetőjéből idézett, a szerzőre elsőként helyesen tippelőnek pedig könyvjutalmat adott át. Elmondta, kevesen tudják, hogy a József Attila-lakótelep helyén egykor lóversenypálya volt. Itt futott először a legendás Kincsem, és itt rendezték meg az ország első lóversenyét is.

– A csapatmunka általában működik, hiszen míg a fiatalok digitális kompetenciáikkal járulnak hozzá a sikerhez, idősebb társaik helyismeretükkel és megélt történelmi tapasztalatukkal erősítik a csapatot – mondta el Lukács Emília, a Ferencvárosi Helytörténeti Egyesület vezetője, aki azt is elárulta, a közös munka úgy összekovácsolja őket, hogy a verseny végén előfordul a telefonszámcsere is. A vetélkedő résztvevőit oklevéllel és helytörténeti csokival, a helyezetteket pedig könyvajándékkal jutalmazták.

Ferencvárosban 2001 óta egyedülálló helytörténeti nevelési projekt működik, melynek alapját a diákoknak szóló, egész tanévet átívelő vetélkedősorozat jelenti. A 12 tanár és muzeológus alkotta Ferencvárosi Helytörténeti Egyesület 2000-ben, Mesélnek a ferencvárosi utcák címmel helytörténeti kötetet szerkesztett, amely azóta nemcsak hasznos tankönyv-kiegészítővé vált a kerületi iskolákban, de ez adta az ötletet, hogy – ötödik osztálytól egészen a középiskola végéig – megmérettetéseket szervezzenek a témában.

(forrás: Ferencváros újság)Impresszum  Adatvédelem