Tengernyi szakmából válogathattak az iskolások

Tengernyi szakmából válogathattak az iskolások
Ferencvárosi Pályaválasztási Börze

2018. október 3. | Ferencvárosi Pályaválasztási Börze, Patonyi László Sportcsarnok, Pályaválasztási Tanácsadó Intézet, Pedagógiai Szakszolgálat, Új Nemzedék Központ, H52 Ifjúsági Iroda, Rapi István, Kállay Gáborné

A hatodik alkalommal megrendezett Ferencvárosi Pályaválasztási Börzén 670 nyolcadikos diák ismerkedhetett meg 46, mesterséget is kínáló oktatási intézménnyel.

Asztalos, húsipari dolgozó, gázszerelő, magasépítő technikus. Hiányszakmák garmadáját sorolja fel Magyar Közlöny idei listája, az országos szakemberhiánynak azonban előnye is van. A jövőjükről gondolkodó fiataloknak most könnyebb lesz dönteni, a frissen végzettek pedig biztos és jövedelmező munkához jutnak.

A Thaly Kálmán utcai Patonyi László Sportcsarnokban egy tűt is alig lehetett volna leejteni október 3-án. A rendezvényre kitelepülő közel félszáz középiskola (gimnázium, szakgimnázium és szakiskola) interaktív standjainál az általános tájékoztatáson túl szakmai bemutatókat is tartottak. A fodrásztanoncok hajat, az élelmiszeripari sulisok pedig kalácsot fontak és sütöttek, de a gépészetisek és az informatikusok is készültek prezentációkkal. Az osztályfőnöki kísérettel érkező végzős diákok nemcsak ferencvárosi iskolákból jöttek: az V., VI., VII. és VIII. kerületi nyolcadikosok többsége is részt vett a rendezvényen. Kiállítóként szintén megjelentek a IX. kerület vonzáskörzetből érkező szépészeti, faipari, művészeti, építőipari, kereskedelmi, elektrotechnikai, ruha- és élelmiszeripari, vagy kertészeti középfokú oktatóintézmények.

– A börzén a Pályaválasztási Tanácsadó Intézet, a Pedagógiai Szakszolgálat, az Új Nemzedék Központ és a H52 Ifjúsági Iroda pályaorientációs és pszichológiai tanácsadással is várta a gyerekeket – ismertette a lehetőségeket Rapi István ifjúsági referens, az önkormányzati rendezvény főszervezője.

Kállay Gáborné köszöntőjében büszkén számolt be a szeptember végén Budapesten megrendezett fiatal szakemberek Európa-bajnokságáról, az Euroskillsről. – A 37 szakmát felvonultató, több mint 500 fős mezőnyben a magyarok 3 arany-, 3 ezüst- és 3 bronzérmet szereztek, ami a hazai szakképzés nagy sikere – jelentette ki az alpolgármester, aki szerint a pályaválasztásban a legfontosabb, hogy az ember azzal foglalkozzon – akár egy életen keresztül –, amit igazán szeret. – 14 évesen azonban még nehéz a választás, ebben segít az itt megszerezhető rengeteg információ – mondta. Hozzátette, az sem baj, ha elsőre nem sikerül jól dönteni, hiszen a tanulást sosem késő újrakezdeni.

(forrás: Ferencváros újság)Impresszum  Adatvédelem