Emléktábla-avatás a Lónyay utcában

Emléktábla-avatás a Lónyay utcában
Kerületünkben működött az első bolgár iskola

2018. szeptember 29. | emléktábla-avatás, Lónyay utca 4, Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola, Magyarországi Bolgárok Egyesülete, Bolgár Országos Önkormányzat, Kjoszeva Szvetla, Tanja Mihailova, Bulgária, kisebbség

Szeptember 29-én a Lónyay utca 4. szám alatti iskola falánál felavatták a megújult márványtáblát, mely az első bolgár iskola működésének állít emléket. Az emléktábla avatásán részt vett Tanja Mihailova bolgár oktatási miniszter-helyettes is.

A jelenleg Szent-Györgyi Albert nevét viselő iskola egykori falai között kezdte meg működését 1918. február 25-én a Budapesti Bolgár Iskola. Az épület falán lévő emléktábla elhasználódott, az új emléktábla avatását a centenárium tiszteletére szervezte meg a Magyarországi Bolgárok Egyesülete, a Bolgár Országos Önkormányzat, valamint a Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola.

Kjoszeva Szvetla köszöntőjében anyanyelvén fordult a jelenlévőkhöz. A Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola igazgatója kiemelte: a bolgár iskola mindig megkapta a kettős támogatást mind magyar, mind bolgár részről. A tartós létezésének is az az oka, hogy mindig voltak olyan emberek, akik az oktatás fontosságát szem előtt tartották.

Gyurákovics Andrea beszédében hangsúlyozta: az anyanyelv a közösség legerősebb összetartó ereje, nemzeti kisebbségként pedig a túlélés záloga. Hozzátette: sváb lányként maga is megéli a kettős kötődés minden szépségét, mely által emlékeiben, identitásában egyaránt gazdagodik.
Az önkormányzati képviselő örömének adott hangot, hogy Ferencváros Önkormányzata mindig támogatta a kerületi kisebbségeket kultúrájuk ápolásában, identitásuk megőrzésében.

A kétnapos jubileumi ünnepségsorozat a határon túli bolgár iskolák tanárainak találkozójával és egy könyvbemutatóval kezdődött, az emléktábla-avatás után öregdiákok és tanárok találkozójával folytatódott, majd egy ünnepi koncerttel ért véget a bulgáriai „Bodra smjana” kórus fellépésével, melyet a Vágóhíd utcai Bolgár Művelődési Házban rendeztek meg.Impresszum  Adatvédelem