Magyar Népmesék Napja

Magyar Népmesék Napja
Puskás Peti a Szent-Györgyiben mesélt

2018. szeptember 29. | Magyar Népmesék Napja, Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium, Puskás Peti, Kállay Gáborné, Beleznay Tamás, Csőváriné Gurubi Judit, Garamvölgyiné Mérei Judit, mesemondás, olvasás

Kállay Gáborné alpolgármester asszony és Puskás Peti énekes olvasott mesét szeptember 28-án a diákoknak a Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnáziumban.

A Magyar Népmesék napját 2005 óta ünnepeljük azzal a céllal, hogy a mesei hagyományok, a fabulák bölcsességei fennmaradhassanak.
A Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnáziumban már tizenkét évvel ezelőtt is szerveztek meseolvasást a magyar népmesék előtt tisztelegve. Az intézmény könyvtárosai az elmúlt esztendők hagyományait ápolva mindig készülnek a jeles napra.

Idén a „digitális bennszülöttek” számára – az olvasóvá nevelés jegyében – készítettek egy izgalmas játékot. Nyolc QR-kódot rejtettek el az iskola épületében, amelyek leolvasásával a diákok egy-egy feladványt és az azok megoldásához szükséges meséket találtak. A megfejtésekkel egy értelmes mondatot rakhattak össze, amely Mátyás királyhoz kapcsolódott, és így hangzott: „Ne féljen alattvalói mérgétől és tőrétől az, aki igazságosan és törvényesen uralkodik.”
A napot Beleznay Tamás igazgató nyitotta meg, aki az iskolarádión keresztül mesélt a diákoknak, majd kezdetét vette a hagyományos „Nagyok mesélnek kicsiknek” program. A vállalkozó szellemű tanárok is készültek: a Mátyás-év részeként, – hiszen 575 esztendeje született Hunyadi Mátyás, akit 560 éve koronázták meg – a felolvasók idén főként az igazságos királyról szóló történeteket választottak.

A QR-kódos játék és a „Nagyok mesélnek kicsiknek” résztvevőinek jutalma az volt, hogy Puskás Peti, – aki zenekarával már az évnyitón is fellépett – mesélt nekik. A népszerű énekes közvetlen stílusa által hamar megtalálta a közös hangot a diákokkal, akikkel olvasásról, családról, szülő-gyerek viszonyról is elbeszélgetett. Puskás Peti külön felhívta a fiatalok figyelmét a családi kapcsolatok fontosságára, ezért is esett a választása a Mátyás király és a szegény favágó című mesére. Az iskola tanulói nagyon örültek a sztárnak, aki végül csak nehezen jutott ki az iskola épületéből, ugyanis mindenki szelfizni akart vele.
A program záró részében az iskola meghívott vendégei meséltek az alsós diákoknak. Kállay Gáborné rövid köszöntőjében megemlékezett a kerület jeles író-mesélőjéről, Lázár Ervinről, és bevallotta, maga is nagyon szeret mesélni. Kezdeményezésére indult az idősügyi programok között a Mesélj nekem, Nagyi! című sorozat is. Az alpolgármester a Mátyás király és az öreg szántóvető című művet olvasta fel az iskola dísztermében helyet foglaló első és második osztályosoknak. Ezt követően Csőváriné Gurubi Judit és Garamvölgyiné Mérei Judit, a Belső-Pesti Tankerületi Központ munkatársai mondták el meséiket az igazmondó juhászról és a cinkotai nagyiccéről. 

Forrás: Ferencváros újságImpresszum  Adatvédelem