Autómentes Nap a József Attila-lakótelepen

Autómentes Nap a József Attila-lakótelepen
„Mix and Move”

2018. szeptember 22. | Európai Mobilitási Hét, Autómentes Nap, Ferencváros, környezetvédelem, József Attila-lakótelep, Napfény utca, bolhapiac, NOE Ludotéka, FittMóka, Bartók Táncegyüttes, FESZOFE Nonprofit Kft, MOL Limo, Oszkár telekocsi, Dluhopolszky László, Vegas Showband, szódásinas képzés, óriás buborék, SPAR, HungaroControl

A nyolcadik alkalommal megrendezett Autómentes Nap a rossz idő ellenére sok érdeklődőt kicsalt a Napfény utcába, ahol az egészséges életmód mellett az alternatív és környezetkímélő közlekedési módokkal is megismerkedhettek a résztvevők.

Az Európai Mobilitási Héthez köthető Autómentes Naphoz ismét lezárta Ferencváros Önkormányzata az autó- és buszforgalom elől a Napfény utca egy szakaszát. A „sétálóutca” benépesült a környezettudatos látogatókkal.

A színpadi program az óriásbuborék-bemutatóval kezdődött, sok gyerek próbálta ki lelkesen az ehhez kifejlesztett speciális eszközt. A Bartók Táncegyüttes és Kozma Zsuzsanna „Fittmóka” családi tornája pedig megmozgatta a kissé fázós időben a résztvevőket.

Dr. Bácskai János köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy a Napfény utca erre a rendezvényre ismét sétálóutcává vált, hiszen a lakótelep egyik legforgalmasabb utcájának zsúfoltsága körülbelül 70%-ban nem célirány, csupán átmenő forgalom, amely jelentősen terheli a környezetet.
A polgármester felhívta a figyelmet a rendezvény sátraiban zajló érdekes programokra, melyek mind a környezettudatosság jegyében várják az érdeklődőket. Végül biztatta a József Attila-lakótelepen élőket az együtt gondolkodásra, a közös tervezésre, melyek által a hétköznapok még könnyebbé, élhetőbbé válnak a főváros legzöldebb lakótelepén.

A Vegas Showband forró hangulatú utcabálja ismét táncra szólította a lakótelepieket, majd a monocikli bemutató zárta a színpadi programot.

A rendezvény ideje alatt ugrálóvár, ovis mászófal, fogápolási tanácsadás, szódásinas-képzés, öko-kézműveskedés, valamint a nagy népszerűségnek örvendő bolhapiac is várta a látogatókat. Dluhopolszky László karikaturista ezúttal a rajzolás mellett sziluettvágással is megörökítette a jelentkezőket. A veszélyeshulladék-gyűjtés szintén elmaradhatatlan kísérőeleme az Autómentes Napnak, ezúttal rekord mennyiségű hulladékot adtak le a környezettudatosan élő ferencvárosiak.

A környezetbarát és fenntartható városi közlekedést népszerűsítő programok közt bemutatkozott a MOL Limo szolgáltatás, melynek keretében 400 autó biztosítja, hogy bármikor elérhető legyen a közösségi autózás Budapesten mind elektromos, mind benzines kocsikkal. A MOL Limo használati díja tartalmazza az elektromos feltöltést, a tankolást, valamint a parkolási díjakat.

Az Oszkár telekocsi sátrában megtudhatták az érdeklődők, hogy a hosszabb útra induló autósok meghirdetik a rendszerben a kiadó szabad helyeiket és az utazni vágyó utasok becsatlakozhatnak hozzájuk. Az oszkározás során az autós spórol az üzemanyagköltségen és az utas is olcsóbban és kényelemesebben utazik, így egy autóban nem csak egy ember utazik, ezáltal jobb a járművek kihasználtsága. Nem elhanyagolható az sem, hogy rendszerint nagyszerű társaság gyűlik össze az utak alatt.

Az önkormányzati alapítású Feszofe Nonprofit Kft. is bemutatta legújabb haszonjárművét, melyet állami támogatás segítségével szerzett be. Az elektromos árammal működő autó környezetbarát, mert kizárólag áramot használ a működéshez, ezért nincs károsanyag-kibocsájtása. Az autó segítséget nyújt a kerület tisztán tartásában és a virágültetések alkalmával egyaránt.
A Feszofe sátrában pedig textilipari termékeket vásárolhattak a résztvevők: párnákat, táskákat, kiegészítőket, játékokat. A termékeket megváltozott munkaképességű dolgozók készítették, így ezek megvásárlásával az ő foglalkoztatásukat is támogatták a vevők.

A környezetbarát közlekedés üzenetét tolmácsolta a könnyű E-mobilitás élménypálya is, ahol lehetőség volt a világ leginnovatívabb könnyű elektromos járműveinek élő tesztvezetésére. Több olyan terméket vezethettek és próbálhattak ki a jelenlévők, amelyek a mindennapok számára tökéletes mobilitási megoldást jelentenek, vagy ideális partnerek a kikapcsolódásban és szórakozásban: Airwheel, Hoverboard, MonsteRoller, E- roller és E-bike hirdette az új, fiatalos közlekedési módokat.

A kisebbek egy mobil Kresz-park használatával különböző forgalmi szituációkban próbálhatták ki kockázat nélkül, játékos formában a biztonságos közlekedést, ezáltal is fejlesztve saját és társaik közlekedési kultúráját.

A páros kerékpárverseny sátorban egy talapzathoz erősített okosbringán ülve teljesítették a versenyzők az előre beállított távot.

A szerteágazó közlekedési módok biztonságos használata érdekében a Haller utcai Rendőrkapitányság munkatársai közlekedésbiztonsági, balesetmegelőzési tanácsadással várták az érdeklődőket.

Az Autómentes Nap Ferencvárosban sikeresen bemutatta a Mobilitási Hét üzenetét: „Mix and Move” – vagyis a közlekedési multimodalitás, a különböző közlekedési módok népszerűsítése, a mindennapokban igénybe vehető legjobb és leginkább környezetkímélő utazási módok használatának bemutatásával.

A szervezők köszönetet mondanak a HungaroControl Zrt-nek a rendezvény megvalósításához nyújtott pályázati segítségért, valamint a Napfény utcai SPAR-nak , akik évek óta biztosítják a programhoz az áramot.Impresszum  Adatvédelem