Ólomüvegablak-tervektől a villanyvonatokig

Ólomüvegablak-tervektől a villanyvonatokig
Nemes Takách Lajos kiállítása a Helytörténeti Gyűjteményben

2018. szeptember 7. | Nemes Takách Lajos, Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény, kiállítás, megnyitó, Nemes Takách László

Egy huszadik századi polihisztor, Nemes Takách Lajos széleskörű munkásságát mutatja be a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény szeptember 29-éig megtekinthető kiállítása.

Az 1915-ben született művész polgári foglalkozását tekintve magyar-történelem szakos általános iskolai tanár volt, aki szabadidejében alkotott, ám művei rendkívüli tehetségről tettek tanúbizonyságot. Az alkotások megszületését a tehetség és kreativitás mellett az is segítette, hogy hat gyermeke számára az általa készített játékokkal tudta biztosítani az önfeledt gyermekkort.

A tárlat gerincét az ötvenes évek közepéig készített ólomüvegablak-tervek adják; megalkotta például a városmajori Jézus Szíve templom II. világháborúban megsérült ablaka helyreállításának koncepcióját is – ez a munkája kiemelt helyet kapott a Helytörténeti Gyűjteményben. A többi terv esetében érdemes tanulmányozni azt is, hogy mindig az adott korszaknak megfelelő stílusban dolgozott.

– Egyedi, szemet gyönyörködtető motívumokkal és színhasználattal alkotta meg műveit Nemes Takách Lajos, akinek tájképei temperával készültek, ennek ellenére a színei ragyogni is tudnak – ezt már Nemes Takách László, az alkotó fia, a Magyar Nemzeti Múzeum nyugalmazott főrestaurátora mondta el a kiállítás megnyitóján. Hozzátette, az átfogó tárlat anyaga sokáig fiókban hevert, az utóbbi időben azonban nagy érdeklődés tapasztalható iránta. A látogatók számára azt ajánlotta, az egyes művek részleteit is érdemes alaposan tanulmányozni, mivel az emelkedett hangulatú festményeken is előfordulhat egy-egy fricska.  

A festmények mellett a falakon és a tárlókban megtekinthetők a művész kárpit- és díszlettervei, az általa készített társasjátékok, villanyvasút-modell mozdonyok és kocsik – amelyeknek még a kerekeit a család esztergálta –, illetve irodalmi művei. Nemes Takách Lajos ugyanis – 1978-ban bekövetkezett haláláig – száznál is több a verset, öt drámát és egy misztériumjátékot írt, utóbbit Ciklián királyfi címmel.

(forrás: Ferencváros újság)Impresszum  Adatvédelem