Újabb apartmanokat kaptak a rákból gyógyuló gyerekek és szüleik

Újabb apartmanokat kaptak a rákból gyógyuló gyerekek és szüleik
„Az egészségügy nem tudja pótolni a családi szeretetet”

2018. július 9. | Átadás, csontvelő-átültetés, átmeneti otthon, Démétér Ház, Szent László Kórház Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztály, Démétér Alapítvány, Szabó Bálint, Kásler Miklós, Novák Katalin, Lukács Gergő, Vályi-Nagy István, Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet, Bácskai János, Kriván Gergely

Átadták a csontvelő-átültetésen átesett gyerekek és szüleik átmeneti otthonaként szolgáló Démétér Ház új épületszárnyát. A 2006 óta a Szent László Kórház területén álló intézmény jelentősége óriási, hiszen előtte a szülőknek kórházi osztályokon, vagy gyermekük ágya mellett egy széken kellett aludniuk hetekig. A család állandó közelségét és otthonos körülményeket biztosító Démétér Ház szolgálataira olyan nagy az igény, hogy 2017-ben újabb hat apartman építése kezdődött meg, melyeket már birtokba vehettek a kis hősök.

A beteglétszám emelkedése miatt tavaly decemberben újabb 6 apartman építésébe fogott a Démétér Alapítvány. Az apartmanok mellett mostantól közösségi terek (nappali, konyha, mosókonyha, pszichológus szoba, pedagógus szoba, gyógytorna szoba, játszószoba) is biztosítják a biztonságos, kellemes légkörű ideiglenes otthont a családoknak.

– A Szent László Kórház Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztályán évente 45-50 daganatos, hematológiai, immun-, és anyagcsere betegségben szenvedő gyermeken végeznek életmentő beavatkozást. A csontvelő átültetést követő néhány hetes, immunhiányos időszakot steril körülmények között, elkülönítő boxban töltik, ám ezután is gyakori orvosi ellenőrzésre van szükségük. Mivel a gyerekek az ország számos területéről érkeznek, és akár 3-4 hónapot is eltöltenek itt, a családok többsége képtelen lenne megoldani az állandó jelenlétet, vagy az ingázást. Ezért a kezelés alatt állók a kórház területén lévő Démétér Házba költöznek, ahol otthonos körülmények között élnek, tanulnak, és együtt lehetnek szüleikkel, ami jelentős lelki támaszt nyújt a gyógyulásukhoz – tájékoztatott a ház működéséről Szabó Bálint, a Démétér Ház jószolgálati nagykövete.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az ünnepségen a nemzet folytonosságát és az emberiség fennmaradását biztosító rendkívüli értéknek nevezte a családot, amely egységének fenntartása nem csupán a szülők feladata, szerepe van benne a társadalomnak és a kormányzatnak is. A miniszter arról is beszélt, a kormány, a kórházak, az orvosok és a nővérek közös feladata, hogy biztosítsák a betegek számára a legkorszerűbb gyógyító eljárásokat és az emberhez méltó körülményeket, az egészségügy azonban nem tudja pótolni a családi szeretetet, a biztonságot, a hitet és a reményt.

A 170 millió forintos beruházáshoz az állam 42 millió forint támogatással járult hozzá, a befejezéshez azonban jelentős társadalmi összefogásra volt szükség. A Démétér Alapítvány ezért egy interaktív, adománygyűjtő játékot indított, amelyben az adakozó kedvűek a ház új szárnyának tégláit és épületszerkezeti elemeit virtuálisan megvásárolhatták, így támogatva a valódi építkezést. A miniszter ennek kapcsán hozzátette, a Démétér Ház bővítése példaértékű módon zajlott, mert az egész magyar társadalom részt vett a létrehozásában.

A Novák Katalin család-, és ifjúságügyi államtitkár részvételével zajló átadáson a Démétér Ház egykori lakói is jelen voltak, akik mára legyőzték a betegséget. Egyikük, a Virtuózokban megismert tubás srác, a 16 éves Lukács Gergő azóta elnyerte a Junior Príma Primissima-díjat, az ünnepségen pedig egy Bach művel örvendeztette meg a közönséget. Ezután a gyerekek gyógyulásuk jelképeként egy-egy lufit engedtek a magasba.

A Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója, Vályi-Nagy István arról tájékoztatott, míg 25 éve szinte mindenki belehalt a leukémiába és limfómába, ma a gyerekek túlnyomó többsége túléli, de a felnőtteknél is vannak közel 100 százalékban gyógyítható daganatos betegségtípusok. Ez annak köszönhető, hogy a hematológia és az onkológia a leggyorsabban fejlődő tudományágak köré tartozik, még az informatikával is felveszi a versenyt. Hozzátette, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház január óta a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet nevet viseli, és amely a jövőben egyike lesz a budapesti szuperkórházaknak. – A tudományterületek egy helyen történő koncentrációja lehetőséget ad arra, hogy a legfrissebb technológiai újításokhoz is hozzáférjünk – fogalmazott a főigazgató.

Bácskai János polgármester szerint a sokat emlegetett Tűzoltó utcai hősökről hallva már nemcsak az ‘56-os forradalmárokra gondolhatunk, hanem a kemény próbákat kiállt kisgyerekekre is. Hozzátette, Ferencváros a városépítés, a Fradi és a kultúra szentháromsága mellett a gyógyítás otthona is, tekintettel az itt működő számos nagy kórházra. 

Kriván Gergely, a Démétér Alapítvány elnöke elismerően szólt a Démétér Ház bővítését kivitelező Market Zrt-ről, amely a szomszédos Telekom székház rohamtempóban zajló építése mellett önköltségi áron vállalta el az átmeneti otthon bővítését.

(forrás: Ferencváros újság)Impresszum  Adatvédelem