Bolgárok tettek magyar állampolgársági esküt

Bolgárok tettek magyar állampolgársági esküt
Ünnepség a magyarországi bolgár közösség szellemi központjában

2018. július 1. | bolgár, nemzetiség, magyar állampolgársági eskü, Magyarországi Bolgárok Egyesülete, Kállay Gáborné, Semjén Zsolt, Varga Szimeon, Muszev Dancsó, Bolgár Országos Önkormányzat, Soltész Miklós, Pánczél Károly

A bolgár nemzetiség 32 tagja tette le a magyar állampolgársági esküt július 1-jén, az 1914 óta működő Magyarországi Bolgárok Egyesületének Vágóhíd utcai székházában. A résztvevők közül néhányan évtizedek óta Magyarországon laknak, többen pedig már itt születtek és családjuk sokadik generációjaként élnek hazánkban. Az ünnepélyes eskütételt Kállay Gáborné, Ferencváros alpolgármestere vezette le.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszédében kifejtette: amennyire természetes az, hogy a külhoni magyarság megkaphatja a magyar állampolgárságot, ugyanolyan egyértelmű az is, hogy a Magyarországon élő nemzet- és államalkotó nemzetiségek tagjai magyar állampolgárok lehetnek. Mint elmondta, miután Varga Szimeon, a bolgár nemzetiség szószólója felhívta a figyelmét arra, hogy a gyakran évtizedek óta hazánkban élő bolgárok egy részének még nincs magyar állampolgársága, ő úgy döntött, hogy az ügy mellé áll, és segít a probléma megoldásában.

Muszev Dancsó, a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke Semjén Zsolt mellett köszönetet mondott Áder János köztársasági elnöknek, aki jóváhagyta az állampolgársági kérelmeket, valamint Ferencváros Önkormányzatának, amiért lehetővé tette, hogy nem egy hivatali helyiségben, hanem a közösség szellemi, kulturális központjában, az idén 60 esztendős Bolgár Művelődési Házban kerülhetett sor a csoportos eskütételre.   – A mai esemény méltó jelképe annak, hogy mi, magyarországi bolgárok új hazára leltünk, integrálódtunk és szerves részévé váltunk a magyar társadalomnak úgy, hogy eközben meg tudtuk őrizni saját nyelvünket, vallásunkat és kultúránkat – emelte ki az elnök.

A beszédek elhangzása után Kállay Gáborné vezette le az eskütételi ceremóniát.

Az ünnepségen jelen volt többek között Soltész Miklós, a Miniszterelnökség államtitkára, Wetzel Tamás honosításért felelős miniszteri biztos és Pánczél Károly, az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke is.

(forrás: Ferencváros újság)Impresszum  Adatvédelem