Gyász

Gyász
Elhunyt Heincz Mihály, a József Attila-lakótelep fő-építésvezetője

2018. június 6. | Gyász, elhunyt, Heincz Mihály, építészmérnök, József Attila-lakótelep

Életének 94. évében elhuny Heincz Mihály „Pro Urbe Ferencváros” díjas építészmérnök.

Heincz Mihály 1925-ben Dunaszekcsőn született. Kőműves apja mellé inasnak állt, de környezetének hamar feltűnt tehetsége. Egy év alatt elvégezte a 4 osztályos polgári iskolát, majd a pécsi Építőipari Iskolába iratkozott be. A Budapesti Műszaki Egyetemen építészmérnökként diplomázott, eleinte kivitelezéssel foglalkozott, majd 1953-ban bekapcsolódott az akkor folyó tömeges lakásépítésekbe.

1958-tól főépítés-vezetőként kezdte el felszámolni a Mária Valéria telepet, és felépíteni a mai József Attila-lakótelepet. Annyira megkedvelte az általa épített lakótelepet, hogy végül itt telepedett le. Később a közigazgatásban folytatta munkáját: a 44. sz. Építőipari Vállalatnál, az Építési Minisztériumban és a Fővárosi Tanács Városrendezési Főosztályán miniszteri tanácsadóként. 1974-ben kinevezték az Építésügyi Minőségellenőrző Intézet tudományos igazgatóhelyettesévé, 39 év munkaviszony után innen ment nyugdíjba.

Munkája elismeréseként Alpár Ignác-díjat kapott, majd a Munka Érdemrend Arany-fokozatával tüntették ki. 2015-ben „Pro Urbe Ferencváros” díjat vehetett át.

A 9. tv 2015-ben, a 90. születésnapját követően készített portréműsort Heincz Mihállyal.Impresszum  Adatvédelem