Pro Facultate díjátadás

Pro Facultate díjátadás
Elismerték a pedagógusokat

2018. június 4. | Pro Facultate, Schmidt Egon-díj, díjátadás, pedagógusok, Polgármesteri Elismerő Oklevél, FMK, Beleznay Tamás, Gyarmatiné Kihercz Piroska, Kékesi Györgyné, Török Alfréd, Gerséné Varga Ildikó

A kerület legrangosabb díjaival jutalmazták azokat a pedagógusokat, akik elkötelezetten és fáradhatatlanul nevelik fel a jövő generációit. Az FMK-ban rendezett pedagógusnapi ünnepségen a Pro Facultate díjak mellett arany és gyémánt díszokleveleket adtak át a legnagyobb tapasztalattal bíró tanítóknak, de a polgármesteri dicséret sem maradt el.

Az ünnepség hangulatát az elsőként színpadra lépő Kicsi Bocs Óvoda vidám lánykérési jelenete alapozta meg, amely az utánuk szót kapó Bácskai János polgármester szerint éppen azt mutatta be, hogy a gyerek, Kosztolányi szavai szerint a lehetőségek végtelen tárháza, ezeket a bennük rejlő lehetőségeket pedig nekünk, felnőtteknek kell segíteni valóra váltani. Köszöntőjében megemlítette, a pedagógusok áldozatos munkája mellett az óvodapedagógusokra is külön figyelmet szentelnek: a szakma átmeneti népszerűtlenségét és az elvándorlást többletjuttatásokkal próbálják meg kompenzálni.

A polgármester mellett Kállay Gáborné és Zombory Miklós alpolgármesterek ezután arany és gyémánt okleveleket adtak át azoknak a ferencvárosi pedagógusoknak, akik 50, illetve 60 éve szerezték meg tanári diplomájukat. Az Ady Endre Általános Iskolában tanított Kátai Györgynét és az Ifjúmunkás utcai óvoda egykori vezető óvónőjét, Gyuricza Józsefnét arany oklevéllel, a Ligeti Károly Általános Iskola volt tanárát, Luczián Mária Rozáliát és Horváth Lajosnét pedig gyémánt oklevéllel tüntették ki.
A „Pro Facultate Ferencváros” díjjal a legalább 10 éven át kimagasló teljesítményt nyújtó pedagógusok munkásságát ismeri el az önkormányzat. Az elismerést idén négy elhivatott pedagógus érdemelte ki. Beleznay Tamás 2009 óta vezeti a Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnáziumot. A magát folyamatosan képző igazgató-tanár magas színvonalú pedagógiai munkájának mottója, hogy a tudás megszerzéséhez vezető út gondolkodtató, élményszerű legyen. Díjat kapott a Méhecske Óvodában 26 éve dolgozó Gyarmatiné Kihercz Piroska is, aki élen jár a gyerekek megismerésére épülő egyéni fejlesztésben, felzárkóztatásban. Csoportjaiban évtizedek óta sikeresen integrálja a sajátos nevelési igényű, valamint külföldi állampolgárságú gyermekeket.
Pro Facultate-díjat érdemelt a 20 éve az Ugrifüles Óvodát vezető Kékesi Györgyné. Önmaga fejlesztése mellett a kollégák előrelépést is segíti: a Bem József Óvónőképző Szakközépiskola gyakorlati oktatójaként számos tanfolyamot tartott óvónőjelölteknek. Folyamatosan az óvoda jobbításán, színvonalának emelésén dolgozik. Jó példa erre, hogy önerőből, a szülők segítségével építette meg az intézmény tornatermét. A negyedik elismerést Török Alfréd vehette át. A Molnár Ferenc Kéttannyelvű Általános Iskola igazgatója az elmúlt évek alatt olyan gyermekközpontú, a gyermeki személyiségre és szükségletekre építő pedagógiai módszereket honosított meg az iskolában, melyek a tanári kar jelentős szemléletváltásához és komoly sikerekhez vezettek. Vezetése alatt lett az intézmény az Oktatási Hivatal egyik Bázisiskolája, a KIP referencia iskolája, Ökoiskola, Tehetségpont, Erőszakmentes és Egészségtudatos Iskola.

Ferencváros 2015-ben alapította meg a Környezetvédelemért és természetvédelemért járó önkormányzati díját, melyet elsőként Schmidt Egon ornitológus tudós vehetett át. Ettől kezdve az elismerést Schmidt Egon-díjként adják át minden évben. A kitüntetést idén Gerséné Varga Ildikó, a Leövey Klára Gimnázium biológia-földrajz szakos tanára kapta. Az 1982 óta itt tanító elkötelezett pedagógus a kerület Intézményi Zöldprogramjának iskolai felelőse és koordinátora, nyert már támogatást környezetvédelmi programokra, de ő a természettudományos tantárgyak kerületi tantárgygondozója is. 2015-től pedig a „Madarak városa, Ferencváros” madárvédelmi önkormányzati projekt szakmai felelőse. Végül Polgármesteri Elismerő oklevelet vehetett át a József Attila-lakótelep önkéntes madárvédője, Nyíri Béla, aki a folyamatos téli etetésekkel, fészkelő odúk kihelyezésével és karbantartásával a lakótelep ismert emberévé vált. A Kőrösi Csoma Sándor Iskola madárbarát kertjét az ő vezetésével alakították ki, a Madarak városa program kezdete óta pedig lelkesen járja az óvodákat, iskolákat és idősklubokat, hogy terjessze a környezet- és állatvédelem eszméit és gyakorlati tudnivalóit. A rendezvény zárásaként Takács Nikolas adott koncertet a pedagógusoknak.

forrás: Ferencváros újságImpresszum  Adatvédelem