Helló, Klári!

Helló, Klári!
A Leövey Klára Gimnázium diákjainak bemutatkozása

2018. május 3. | Kállay Gáborné, Vincze Angéla, Somogyi-Rohonczi Zsófia, Leövey Klára Gimnázium, kiállítás, gyerekek, ifjúság, képzőművészet

„Rendkívül fontos, hogy amíg gazdagítható a gyermekek érzelemvilága (elsősorban 18 év alatt), addig a művészeti nevelésre, a befogadás képességének fejlesztésére helyeződjék a hangsúly.”
(Freund Tamás agykutató)

Május 3-án a Mester utcai MeGKöT – Mester Galéria és Közösségi Tér – adott otthont a Leövey Klára Gimnázium rajz és média szakos diákjai bemutatkozásának, akik híres művészek munkáira és gondolataira reflektáltak.

Elsőként Vincze Angéla, a MeGKöT művészeti vezetője köszöntötte a megjelenteket, majd Kubus Kata Virág és Dányi Emese hegedűjátéka következett.

Kállay Gáborné köszöntőjében a művészeti nevelés fontosságára hívta fel a figyelmet, amely fejleszti a gondolkodást, a koncentrációt, a kreativitást, megtanít az alkotás örömére, a harmóniára, érzékennyé tesz és erősíti az identitástudatot. Az alpolgármester asszony hangsúlyozta: Ferencváros kulturális koncepciójának kiemelt célcsoportja az ifjúság, ezért is adták át a Pincegalériát tavaly a fiataloknak, hogy legyen egy hely, egy közösségi tér, ahol megmutathatják magukat egymásnak és a ferencvárosi közönségnek. Végül azt kívánta a diákoknak, hogy maradjanak művészek felnőtt korukban is - akár úgy, hogy megtalálják azt a területet az életükben, amelyben művészi szinten tudnak tevékenykedni.

Somogyi-Rohonczy Zsófia művészettörténész megnyitó beszédében körüljárta a parafrázis, a giccs és a burleszk fogalmát. A parafrázis kiindulási alapja egy már létező művészeti alkotás (kép, fotó vagy szobor), melyet újra alkotnak más eszközökkel vagy más stílusban – a kiállított művek nagy része ilyen.
„A giccs nem adja könnyen magát. Megszokta már, hogy az emberek első pillantásra ítéletet mondanak felette és miután leírták, már mennének is tovább. De a giccs ott marad velünk, és szép lassan része lesz ünnepeinknek, beférkőzik az otthonunkba… hiszen ki tudna haragudni egy ártatlan kerti törpére vagy egy kedves kis francia bulldogra. Utóbbinak még azt is elnézzük, hogy diadémot visel.”

Somogyi-Rohonczy Zsófia a burleszket egy csapdákkal teli, nehéz műfajnak tartja, mely a túlélés egyik lehetősége, eszköze is egyben. „Hiszen ahhoz, hogy a helyzetre leginkább jellemző komikus vonást megtaláljuk, ahhoz valóban benne kell lennünk a helyzetben, ismernünk és meg kell élnünk azt.”
A burleszk és a giccs mára már klasszikussá vált, beemelték őket a magasművészet keretei közé.

A művészettörténész az alkotásokat szemlélve sok-sok követendő példát látott. Olyan fiatalokat, akik érzékelnek, gondolkodnak, értelmeznek és megkérdőjeleznek, akik bátran nyúlnak különböző műfajokhoz. Végül reményét fejezte ki, hogy ez a nyitottság és bátorság végigkíséri mindannyiuk alkotói munkásságát.

A megnyitó beszéd után a média szakos diákok kisfilmjeit tekinthették meg az érdeklődők.

A kiállítás május 29-ig látható a Mester utca 5. szám alatti MeGKöT Galériában.Impresszum  Adatvédelem