Legyen műanyagmentes a világ!

Legyen műanyagmentes a világ!
Föld Napja a József Attila-lakótelepen

2018. április 21. | Föld Napja, József Attila-lakótelep, Napfény utca, Sajó Ákos, Dluho, bolhapiac, mászófal, óriás fog, ugrálóvár, Magyar Madártani Egyesület, Loacker Kft, FESZOFE Kft, Noe Ludotéka, Takács Nikolas, FKF Zrt, Magyar Környezeti Nevelési Egyesület

Április 21-én délután ismét a Napfény utcában rendezte meg az önkormányzat a Föld Napi programot, ahol sok új elem is várta a környezettudatos kerületieket.

A közkedvelt óriásbuborék-bemutató során a vállalkozó szelleműek ki is próbálhatták, hogyan kell hatalmas buborékokat létrehozni az egyedi gyártású eszközökkel.
Kozma Zsuzsanna zenés családi tornával mozgatta meg a FittMókázó fiatalokat, majd a Fashion Dance pörgős, dinamikus produkciójában mutatták be tudásukat a 4 Muskétás Egyesület kisebb és nagyobb növendékei.
A Bartók Táncegyüttes élő zenével vezette be a magyar néptánc-hagyomány rejtelmeibe az érdeklőket, néhány szóval bemutatva az egykori nép- és hajviseletet.

A karate-bemutató után az Erin együttes ír sztepptánca ismét nagy sikert aratott, melyet Sajó Ákos beszéde követett. A Részönkormányzat elnöke köszöntőjében az összefogásra hívta fel a figyelmet. Az idei Föld Napja üzenete a műanyagmentes világ, hiszen a műanyag több száz év alatt bomlik csak le, súlyosan károsítva a környezetet. Ennek minimalizálására, majd hosszú távú megoldására erősíteni kell az öko-mozgalmakat, a civil összefogást a helyi érdekek mentén, melyhez Ferencváros Önkormányzata és a Részönkormányzat is minden segítséget megad – zárta beszédét Sajó Ákos.

A rendezvényt Takács Nikolas nagy sikerű koncertje zárta.

A Sajó Ákos által említett összefogás szép példája volt az a civil kezdeményezés, mely során szombaton délelőtt Vásárhelyi Márton lakótelepi lakos számos önkéntessel, valamint a Ferencvárosban működő Loacker Hulladékhasznosító Kft. munkatársaival együtt – a társadalmi felelősségvállalás jegyében – szemétszedő akciót hirdetett a Nagyjátszótér környékére. A FESZOFE Nonprofit Kft. adta az akcióhoz a kesztyűket, zsákokat, majd az összegyűjtött hulladékok elszállításáról is gondoskodott.

A Föld Napi rendezvényen a színpadi produkciók mellett a műanyaghulladék csökkentésével és újrafelhasználásával kapcsolatban a Nagycsaládosok Egyesülete öko-kézműveskedéssel várta az érdeklődőket, a MeGKöT - Mester Galéria és Közösségi Tér Vincze Angéla művésztanár vezetésével mutatta be, hogyan lehet hulladék papírból, bőrből és fémből dekoratív ékszereket, bőrintarziás noteszeket, füzeteket, dobozokat, asztali ceruzatartókat készíteni. Minden náluk készített munkát ingyen haza lehetett vinni.
A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. standján a szakszerű szelektív hulladékgyűjtést lehetett megismerni, a FESZOFE Nonprofit Kft. munkatársai pedig bemutatták az újrahasznosítás során előállított brikettet, virágföldet, valamint az üvegházukban nevelt egynyári virágokat. A textilipari termékeket: párnákat, táskákat, kiegészítőket, játékokat megváltozott munkaképességű dolgozók készítették, ezek megvásárlásával az ő továbbfoglalkoztatásukat is támogatták a rendezvényen vásárlók.

A Ferencvárosban működő osztrák tulajdonú cég, a Loacker Hulladékhasznosító Kft. bemutatta a három belföldi telephelyén zajló tevékenységét, játékos formában megismertetve a hulladék hasznosítását. A cég rendszeresen fogadja a kerületi diákokat is telephelyén, ahol megismerkedhetnek az értéktelennek tűnő hulladék további sorsával, újrahasznosítási lehetőségeivel. A rendezvényen a hulladékszállító kamiont is ki lehetett próbálni.

A Medence Csoport 2000 óta foglalkozik környezettudatos dizájnnal. A kreatív újrahasznosítás témáját körüljáró mini kiállítás bemutatta, hogy milyen utóélete lehet a kidobásra szánt tárgyainknak, a felhalmozódott hulladékoknak, hogyan lesz az elhasználtból érték. Az installáció bázisát kopott, leselejtezett földmérő állványok alkották, amelyek a rájuk helyezett hengereknek köszönhetően, mint óriási, totemszerű állólámpák jelentek meg a térben. A kiállítás mellett bemutatták ReBOOT kültéri bútoraikat is, melyek műanyag raklap alapra, újrahasznosított reklámmolinó huzattal készültek.
A mászófal, ugrálóvár, szájápolási tanácsadás mellett a Magyar Olimpiai Bizottság által márciusban Ezüstgerely-díjjal kitüntetett Dluhopolszky László karikaturista ezúttal sziluettvágással várta az érdeklődőket, a Madártani Egyesület sátrában pedig megismerhettük a közelünkben élő madarakat, illetve  sokuk fészkét, hangját. 
A kerületi rendőrkapitányság munkatársai gyermekfoglalkozással, totóval várták az ifjúságot, de nem maradhatott el a veszélyeshulladék-gyűjtés sem. A bolhapiac pedig ismét az ökológiai lábnyom csökkentését hivatott szolgálni – az árusok és vásárlók nagy megelégedésére.
A szódásinas-képzés a hagyományos szikvízkészítés bemutatásán túl azt is üzente: sokkal inkább környezetbarát a visszaváltható palackos szikvizet vásárolni, mint a PET-palackos ásványvizet.

Nagyon népszerű volt a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület hulladékos szabadulószobája, ahol a bátrak a műanyagfeldolgozás folyamatát is megismerhették a feladatok elvégzése után.
Köszönet illeti a Rendőrkapitányság, a Közterület-felügyelet, az FMK és a Polgárőr Egyesület munkatársait a rendezvény lebonyolításához nyújtott segítségért, valamint a Napfény utcai SPAR áruházat, akik ismét biztosították az áramot a program során.Impresszum  Adatvédelem