Jó ovisnak lenni Ferencvárosban

Jó ovisnak lenni Ferencvárosban
OVI INFÓ három helyszínen

2018. március 26. | OVI INFÓ, gyermek, óvoda, beiratkozás, Dr. Kulpinszky Eleonóra, Középső-Ferencváros, József Attila-lakótelep, Bakáts téri házasságkötő terem, Szilágyi Imre, Humánszolgáltatási Iroda, Zombory Miklós

Ferencváros Önkormányzatának jóvoltából a IX. kerületi óvodákról tájékozódhattak az intézményválasztás előtt álló szülők az Ovi Info eddigi két állomásán. A Középső-Ferencvárosba, illetve a József Attila-lakótelepre is ellátogató fórumon a beszoktatás menetétől a specializációkon át a nyílt napokig, minden fontos kérdésről informálódhattak az érdeklődők. A harmadik eseményt április 12-én tartják a Bakáts téri házasságkötő teremben.

Az Ovi Infót – Kulpinszky Eleonóra önkormányzati képviselő ötlete nyomán – első ízben tavaly rendezték meg, akkor még csupán egy helyszínen. Lapunk a második, a Dési Huber István Művelődési Házban megrendezett fórumon járt, ahol Kovácsné Luczás Ágnes (Epres Óvoda), Magyarné Willinger Andrea (Kerekerdő Óvoda), Bakonyi Ágnes (Napfény Óvoda) munkaközösség vezető, Némethné Faragó Ibolya (Méhecske Óvoda), Kékesi Györgyné (Ugrifüles Óvoda) intézményvezetők és Szilágyi Imre a Humánszolgáltatási Iroda vezetője tájékoztatták a megjelent szülőket.

Zombory Miklós alpolgármester köszöntőjében arra emlékezetett, óvodaválasztás idején a gyerek és a szülő is szorong. Utóbbi kettős felelősséget visel: gyermeke és saját maga nevében is kell döntenie. Ferencvárosban azonban szerinte nincs miért aggódni, hiszen a kerület mind a kilenc óvodája egyformán kiváló, bármelyiket választják a szülők, jól fognak járni. A városrész előnyeit növeli, hogy a legtöbb ezekből lakótelepi óvoda, melyek szép környezetben, nagy kerttel, udvarral rendelkeznek. Az alpolgármester a rövidtávú fejlesztésekről is beszámolt. A Méhecske Óvodában hamarosan sportpályát alakítanak ki, a Napfényben tornaszoba épül, három lakótelepi oviban pedig épületenergetikai fejlesztést hajtanak végre. A férőhelyhiány miatt aggódó szülőknek válaszolva Zombory Miklós megígérte, minden ferencvárosi illetőségű gyereknek lesz helye a kerületi óvodákban. 

A közönségnek ovis kisokost osztottak ki, de a vezetők személyesen is bemutatták intézményüket. 

A József Attila lakótelep szívében található, négy vegyes csoporttal működő Ugrifüles ovi mozgásközpontú, és rendelkezik az ehhez szükséges jól felszerelt tornateremmel. Az Ifjúmunkás utcai Méhecske Óvoda tevékenység és élményközpontú zöld óvoda, amely közösségi kertje mellett vonzó lehet a szociális kompetenciákra és az önálló döntési képességre helyezett hangsúly miatt. A lakótelepi Nagyjátszótér melletti Napfény a kerület legkisebb óvodája, amely éppen ezért kiscsoportos, családias hangulatot kínál. A Vágóhíd utcai Kerekerdő ezzel szemben a kerület talán legnagyobb óvodájaként rengeteg gyereket képes befogadni. Az ovi a magyarságtudat, a művészetek és a környezetvédelem hármas pillérére építi nevelési koncepcióját. A jól felszerelt óvodában két tornaterem, két kézműves műhely, uszoda és hangszeres zeneterem várja a gyerekeket. Az Ecseri úthoz közeli Epres óvodába maximum egy év eltéréssel hasonló korú gyerekek járnak, akiket környezettudatos magatartásra tanítanak.

A jelenlévő szülők többek között az intézmények beszoktatási rendjéről érdeklődtek. Az ovik többségében augusztus utolsó hetében lehet egy-két órára kipróbálni az óvodai létet, de a Kerekerdőben szeptembertől is van lehetőség anyás beszoktatásra. A vezetők szerint azonban legtöbbször nem a gyerekek beszoktatása okoz gondot, sokkal inkább a szülők leszoktatása az óvodáról. A túlaggódó szülőknek azt üzenik, ne sértődjenek meg, amikor azt hallják az óvónőtől, „Tessék inkább hazamenni!” – mert ők pontosan tudják, mikor jön el az a pillanat, amikor anyu nélkül is jól érzi magát a gyerek.

Az ételallergiákra vonatkozó kérdésekre az intézmények képviselői elmondták, mindegyik óvodában fogadják a tej, liszt, vagy speciális ételallergiás gyerekeket, csupán orvosi igazolás szükséges hozzá. Az étkeztető cégek ebben az esetben külön csomagban szállítják az egyedi menüket. A beiratkozás módját firtató kérdésekre az óvodavezetők azt tanácsolták, mindenki a körzetes óvodába jelentkezzen be először, és ott ne szégyellje közölni, ha esetleg másik óvodába szeretné járatni a gyermekét, hiszen ennek számos oka lehet. Az óvodai munkaközösség ezután a jelzés figyelembevételével dönt a gyerek elhelyezéséről. Egy apuka arra volt kíváncsi, mekkora a fluktuáció az óvodapedagógusok között, hiszen minden gyerek a szeretett óvónénijeivel szeretné eltölteni a három évet. Zombory Miklós és Szilágyi Imre szerint az óvónő hiány országos probléma, melyben szerepet játszik a pályaelhagyók és a nyugdíjba menő pedagógusok számának növekedése.

„Ferencváros úgy küzd ez ellen, hogy igyekszik magához csábítani a friss diplomás szakembereket” – tette hozzá Szilágyi Imre.

(forrás: Ferencváros újság)Impresszum  Adatvédelem