Húsvétváró Vásár és Tojásfestő Műhely

Húsvétváró Vásár és Tojásfestő Műhely
Közösségépítő program Középső-Ferencvárosban

2018. március 25. | húsvét, Húsvétváró Vásár és Tojásfestő Műhely, piac, Dr. Kulpinszky Eleonóra, Ferenc tér, dr. Bácskai János, Hollik István, civilek, közösségépítés

Március 25-én ismét benépesült a Ferenc tér. A hagyományosnak mondható Húsvétváró Vásár és Tojásfestő Műhely rengeteg érdeklődőt vonzott a szabadba. A családi napra kilátogatott Hollik István parlamenti képviselő, a rendezvény fővédnöke, valamint dr. Bácskai János polgármester, a rendezvény védnöke is.

Az önkormányzat és a helyi civilek által közösen szervezett program háziasszonya és főszervezője, Dr. Kulpinszky Eleonóra elmondta: a Ferenc tér két évvel ezelőtti felújítása óta igyekeznek megtölteni élettel a helyet. Minden évszakban van egy-egy fő program, a mostani húsvétváró rendezvény célja, hogy a keresztények legnagyobb ünnepére, Krisztus feltámadására készüljenek az itt lakók. A hagyományos húsvéti ételek elkészítéséhez az alapanyagok megvásárlásának lehetőségével, az ünnepi hangulat megteremtéséhez pedig tojásfestéssel, húsvéti népszokások felelevenítésével járulnak hozzá a szervezők.

A körzet önkormányzati képviselője a szervezéshez és lebonyolításhoz nyújtott segítségért köszönetet mondott Ferencváros Önkormányzatának, a Ferencvárosi Művelődési Központ munkatársainak, az önkénteseknek, a civil szervezőknek: Kiss Bernadett (VertikaLand baba-mama klub), Berczeli Péter és Kovács Flóra  vállalkozóknak, a Tompa utcai Paletta Étteremnek, valamint – nem utolsó sorban - a rengeteg látogatónak, akik számára létrejött ez a családi nap.

A gasztro sarokban borkóstoló, lángos, rétes várta a látogatókat. A húsvéti ebéd elkészítéséhez a Tűzoltó utcából kitelepült Pancs-Gasztroplacc kínálta a sonkát, kolbászt, tormát, tojást, sajtokat, borokat és még számos kézműves finomságot. A szervezők mindenkinek karszalag formájában ingyenesen osztottak tombolát, melynek nyereményeit a termelők ajánlották fel (tojás, sonka, szörp, lekvár, méz stb.), a gyerekek számára pedig dr. Bácskai János polgármester felajánlott 2 db Fradis tornazsákot és egy profi oldaltáskát. 

A környékbeli kisgyerekesek a baba-mama börzén adhatták, illetve cserélhették el csemetéik kinőtt ruháit, egyéb holmijait. A Feszofe Nonprofit Kft. varrodája ismét húsvéti témájú textil ajándéktárgyakat kínált a vásári forgatagban.

A gyerekeket állatsimogató, pónilovaglás és ugrálóvár várta, a tavaszi népszokásokat pedig télűző kiszebáb-égetéssel, tojásfa-díszítéssel és tojáskereső sétával elevenítették fel. A kézműveskedést és a mindig kedvenc arcfestést a Ferenc téri Liliput biztosította.

Az ügyes kezű gyerekeket a haláláig több ízben kesicés tojásdíszítésre tanító Tankó Anna néni emlékére megtartott kézműves foglalkozás várta, ahol különböző tojásfestési technikákat sajátíthattak el. A rajzpályázatra beérkező gyönyörű munkákat pedig a téren található hirdetőtáblába helyezték ki, melyekért átvehették jutalmukat a szorgos kezű gyerkőcök.

A húsvétváró rendezvény óriási látogatottsága bebizonyította: a városban élőknek is igényük van a természet közelségére, a hagyományos vidéki népszokások megismerésére, az igazi ízekre, az együvé tartozásra – melyhez a Ferenc téri közösségformáló program minden lehetőséget biztosított.Impresszum  Adatvédelem