Átadták a felújított Tűzoltó utca 33/A. lakóházat

Átadták a felújított Tűzoltó utca 33/A. lakóházat
Újabb jelentős lépés a Ferencvárosi tömbrehabilitációban

2018. március 14. | Tűzoltó utca, lakóépület, ünnepélyes átadás, Ferencváros Önkormányzata, Bácskai János, Hollik István, Zombory Miklós

Március 21-én ünnepélyes keretek között avatták fel az önkormányzati forrásból megújult Tűzoltó utca 33/A. szám alatti lakóházat. A 40 összkomfortos önkormányzati lakás mellett egy új, nagyobb zöldfelületet nyújtó közösségi tér is kialakításra került. Az átadón beszédet mondott Bácskai János polgármester és Hollik István parlamenti képviselő.

A 2016 szeptemberében megkezdett felújítás mintegy egymilliárd forintos költségét Ferencváros Önkormányzata tisztán saját forrásból biztosította.

A Tűzoltó és Viola utca sarkán 120 éve épült, városképi szempontból jelentős Temesváry-bérház a felújítás előtt 46, lényegében komfort nélküli, nagyrészt egyszoba-konyhás lakást foglalt magába. Az eklektikus stílusú utcai homlokzat helyi védettséget élvez, ezért kizárólag eredeti formájában újulhatott meg.

A kivitelezés során a mai igényeknek megfelelő összkomfortos lakások mellett  egy új, zöldebb lakókörnyezetet is kialakítottak. A  szintráépítést és tetőtérbeépítést követően 40, többségében egy- és kétszobás lakást hoztak létre. Az igen leromlott állapotú függőfolyosót kiszélesítve építették újjá az eredeti kovácsoltvas korlát hű másolatával. Az épület emeleteire a kényelmes feljutást 8 személyes lift biztosítja.

Bácskai János átadó beszédében egy Krúdy Gyula-mű részletével idézte meg a ház építési ideje, vagyis a századforduló korhangulatát. A polgármester ezután hangsúlyozta a ferencvárosi tömbrehabilitáció példaértékét országos, sőt nemzetközi szinten is, melyet 2016-ban az ingatlanfejlesztés „Oscar-díjával”, FIABCI Prix d’Excellence díjjal tüntettek ki.
Bár a költségeket az önkormányzat ez esetben teljes mértékben saját erőből finanszírozta, a még hátralévő 35 ház felújításában a kerület természetesen továbbra is számít a magántőkére, amely az elmúlt negyedszázadban a tömbrehabilitációra fordított összeg kétharmadát tette ki.
Kiemelte a felújítás során megnövekedett zöldfelületet is, mely a rehabilitáció egyik nagy erénye. A felújított tömbökben 37% a zöldfelületek aránya, ezzel Ferencváros budapesti viszonylatban minden bizonnyal ezen a téren is első.

Hollik István köszöntőjében gratulált az elkészült fejlesztéshez, melyre minden kerületi és budapesti lakos büszke lehet. A Fidesz-KDNP parlamenti képviselője a még felújításra váró házak számára utalva kijelentette, amennyiben bizalmat kap a ferencvárosi választóktól a következő parlamenti időszakban, azért fog dolgozni, hogy a tömbrehabilitáció minél nagyobb állami szerepvállalás mellett felgyorsulhasson, így évente több megújult ház is átadásra kerülhessen.

Hollik István, Bácskai János és Zombory Miklós alpolgármester ezután közösen vágta át a nemzeti színű szalagot, majd megtekintették a felújított lakóházat a megjelent vendégek: Ferencváros önkormányzati képviselői, valamint az önkormányzat munkatársai. Impresszum  Adatvédelem