A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja
Megemlékezés és emlékműsor

2018. február 23. | A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja, megemlékezés, emlékműsor, koszorúzás, Nagy Ferenc-emléktábla, Pinceszínház, Lázár Balázs, Bácskai János, Máthé Áron, Hollik István, Kocsis Máté, Hűvösvölgyi Ildikó, Gaburi Barbara, Mezey Katalin, Tallián Mariann, Turós Enikő, Turós Eszter

Ferencváros Önkormányzata február 23-án tartotta koszorúzással egybekötött megemlékezését a kommunizmus áldozatainak emléknapján, a Ráday utcai Nagy Ferenc-emléktáblánál. A megjelentek a Ferencvárosi Pinceszínház ez alkalomra szerkesztett emlékműsorát is megtekinthették.

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapját 2000, az első polgári kormány időszaka óta tartjuk meg hivatalosan február 25-én, azon a napon, melyen 1947-ben a szovjet hatóságok jogellenesen a Gulágra hurcolták Kovács Bélát. A kommunistaellenes kiállásáról is ismert Független Kisgazdapárti politikus az első áldozata volt a csalással hatalomra jutott, Rákosi vezette kommunista pártnak, valamint az általuk kiépített véres diktatúrának.

A megemlékezésen, melynek moderátora Lázár Balázs, a Ferencvárosi Pinceszínház irodalmi referense volt, sokak mellett megjelent Bácskai János ferencvárosi polgármester, Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese, Hollik István országgyűlési képviselő, valamint Kocsis Máté, a FIDESZ budapesti elnöke is.

Máthé Áron beszédében két jellemző történetet mutatott be korabeli dokumentumok alapján. Mindkettő megrázó emberi sorsok lenyomata, melyeknél semmi sem mondhatja el jobban, hogy mit jelentett a kommunista diktatúra bevezetése Magyarországon.
Az első Tiszavid község asszonyainak segítségkérő levele Gyöngyösi János külügyminiszterhez, melyben az olvasható, hogy 1944 decemberében a szovjet csapatok elhurcolták a falu férfi lakosságát, akikről hosszú hónapok elteltével sem érkezett semmi hír. Az asszonyok férjeik, fiaik után sírnak, míg a falu földjei megmunkálatlanul állnak.
A második levél egy idős gimnáziumi tanár kérése, aki arra kéri a hatóságokat, hogy a budai lakásáról, családja köréből elhurcolt fia helyett fogolycserével őt vigyék el hadifogságba, mert a család kereső, munkaképes férfi nélkül maradt.
Ne feledjük: a hírhedt sztálini mondat, miszerint „egy ember halála tragédia, egymillióé statisztika” - mögött emberi sorsok állnak. Jusson eszünkbe ezen a napon is, hogy az emberrel, a társadalommal folytatott kísérletezés mindig tragédiával végződik, mert nem lehet a teremtményt kiszakítani az Isten által megszabott teremtés rendjéből, az utópia nem létezik. Egyszer már megszabadultunk a ránk kényszerített rémképtől, ne hagyjuk, hogy még egyszer bárkik által hasonlók történhessenek – figyelmeztetett a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese.

Az eseményen közreműködött Hűvösvölgyi Ildikó Kossuth-díjas színművésznő Reményik Sándor verseinek előadásával, valamint Gaburi Barbara folklórénekes népdalcsokrokkal.

A megemlékezés végén koszút helyezett el:
Ferencváros Önkormányzata nevében: Bácskai János polgármester és Kállay Gáborné alpolgármester asszony
A Nemzeti Emlékezet Bizottsága nevében: Máthé Áron
A POFOSZ helyi szervezetének képviseletében: Elekes Géza és Turán Sándor.
A Fidesz - KDNP képviseletében: Hollik István országgyűlési képviselő
A Fidesz budapesti elnöke: Kocsis Máté,
A Fidelitas helyi szervezetének képviseletében: Balázs Ádám Samu elnök és Cseri Balázs alelnök
A Jobbik Magyarországért Mozgalom Ferencvárosi Alapszervezetének képviseletében: Szilágyi Zsolt önkormányzati képviselő és Kuti Noémi, a ferencvárosi alapszervezet ifjúsági tagozatának elnöke
A Ferencvárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat nevében: Tar József
A ROKUS IX. Közhasznú Egyesület képviseletében: Csonka Gyula
A FERUPE nevében: Kósa Jánosné

A Ferencvárosi Pinceszínház „Emlékezzünk, hogy emlékeztessünk!” címmel emlékműsorral és zenés prózaszínházi összeállítással tisztelgett a kommunizmus áldozatai előtt. A műsort Lázár Balázs, a színház irodalmi referense szerkesztette Mezey Katalin Kossuth- és József Attila-díjas író, költő könyvei alapján. Az összeállításban közreműködött még Tallián Mariann színművésznő, valamint a Turós Enikő és Turós Eszter zongoraművész-testvérpár is.Impresszum  Adatvédelem