Helytörténeti vetélkedő

Helytörténeti vetélkedő
Ki tud többet Ferencvárosról?

2018. február 21. | helytörténeti vetélkedő, Ferencvárosi Helytörténeti Egyesület, Lukács Emília, Gönczi Ambrus, általános iskola, középiskola, dr. Bácskai János, FMK, Ferencváros, jubileum, Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény

Február 14-én és 21-én ismét próbára tehették tudásukat a kerületi iskolások a több mint másfél évtizedes múltra visszatekintő helytörténeti vetélkedőn. A vetélkedő-sorozatot dr. Bácskai János polgármester nyitotta meg.

Az egész tanéven át tartó sorozat tematikája az aktuális évfordulókhoz kapcsolódik, melyekből idén is sok jubileumot szedhetett csokorba a vetélkedőt szervező Ferencvárosi Helytörténeti Egyesület. Többek között idén 615 éve Zsigmond királyunk egyik oklevele említette meg először Ferencváros elődjét, Szentfalvát. 1838-ban történt a kerület életét alapjaiban meghatározó nagy árvíz, 2018-ban ünnepli az egész ország az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulóját, valamint 110 éve, 1908-ban szentelték fel az Üllői úti Örökimádás templomot is. Felsorolni is nehéz azon kerületünkhöz köthető, sok esetben utcáinknak is nevet adó jeles művészt és közéleti személyiséget, akiről ebben az évben születésük vagy haláluk kerek évfordulója kapcsán megemlékezhetünk.    

A február 14-i eseményen a ferencvárosi általános iskolák 5-6. osztályosai, míg 21-én a 7-8. évfolyamosok és a középiskolások találkoztak a Ferencvárosi Művelődési Központban. A vetélkedő házigazdái ebben az évben is Lukács Emília, a Ferencvárosi Helytörténeti Egyesület vezetője, valamint Gönczi Ambrus, a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény vezetője volt. A 3 fős csoportok előzőleg az iskoláknak megküldött útmutató alapján készülhettek fel a megmérettetésre, melyben helytörténeti könyv és séta-ajánlások is helyet kaptak.

A vetélkedők helytörténeti totóval kezdődtek, majd hibakeresős feladatlap kitöltéssel és Ferencváros kiemelkedő személyiségeinek, helyszíneinek, épületeinek felismerésével folytatódtak szöveges és képi információk alapján. A fontos helyszíneket vaktérképen is meg kellett találni a jó helyezésre vágyó csapatoknak.
A legérdekesebb feladványnak a „hamis állítások keresése egy képzeletbeli történetben” ígérkezett, melyeket a Mesélnek a ferencvárosi utcák című olvasókönyv használatával lehetett kiszűrni. A verseny során tehát nem csak a tájékozottság bemutatása, de a szervezők által sokat emlegetett cél, a tudás további bővítése is megvalósul.

A március végi 2. fordulóra a szervezők a csoportoktól dolgozatokat várnak egy választott téma gyűjtőmunkát követő feldolgozásával. Ezt a munkát az április 25-i 3. forduló kiírása szerint rövid, 5-10 perces előadásban kell az indulóknak megjeleníteni.
A 2. és 3. forduló résztvevői a teljes versenysorozaton elért eredményeik alapján, tanév végén értékes jutalomban részesülnek, a legjobbak tanulmányi kiránduláson vehetnek részt – olvasható a Ferencvárosi Helytörténeti Egyesület kiadványában.


A Helytörténeti vetélkedő február 14-i (5-6. osztályos korcsoport) dobogós csapatai:

I. helyezés (84 pont):
Dovala Krisztina Johanna, Eiszrich Kata, Varga Zsófia
(Weöres Sándor Ált. Isk. és Gimnázium)

II. helyezés (81 pont):
Bogner Alíz, Sasvári Cintia, Mester Eszter
(Patrona Hungariae Iskolaközpont)

II. helyezés (81 pont):
Bende Ákos, Rábai Dávid, Szabó Bence
(Weöres Sándor Ált. Isk. és Gimnázium)

III. helyezés (80 pont):
Éles Erik, Pap Attila, Papp Szabolcs
(Kosztolányi Dezső Ált. Isk.)

III. helyezés (80 pont):
Nagy-Szentgyörgyi Patrícia, Szabó Péter, Vargha Villő, Zsüle Viktória
(Kosztolányi Dezső Ált. Isk.)

III. helyezés (80 pont):
Kézi Gergő, Pásztor Benedek, Molnár Levente
(Weöres Sándor Ált. Isk. és Gimnázium)Impresszum  Adatvédelem