Gyász

Gyász
Elhunyt Hódos Dezsőné Markó Edit

2019. február 11. | Gyász, elhunyt, Hódos Dezsőné Markó Edit, hős, 1956-os forradalom és szabadságharc, Ferencváros Bárány János-díja

Elhunyt Hódos Dezsőné Markó Edit, Ferencváros Bárány János-díjjal kitüntetett 1956-os hőse, aki alig 22 évesen vett részt a forradalomban.

1934-ben született Budapesten, a háború ideje alatt Pápán nevelkedett. 1950-ben költözött családjával Ferencvárosba, a Tompa utca 9-be. Alig 22 éves fiatal nőként óriási bátorsággal vett részt a forradalomban. A házuk – melyet földig bombáztak az oroszok – szemben volt a Tompa utca 10-zel, a Tompa utcai Csoport főhadiszállásával, így személyesen ismerte a felkelőket.

Többedmagával teát és zsíroskenyeret vittek a forradalmároknak. Emellett minden nap sorban állt a péknél kenyérért, és szétosztotta azt a harcok miatt szobafogságba kényszerült idősek és betegek között, ellátta a pincében rekedt lakótársakat. Ő az a névtelen hős, akinek nevére és bátorságára a még élő kortársak emlékeznek, de a történelemkönyvek nem említik.

Isten nyugosztalja!
Emlékét megőrizzük!Impresszum  Adatvédelem