Megújul a magyarországi bolgárság otthona

Megújul a magyarországi bolgárság otthona
Kormányzati támogatással bővítik a Bolgár Művelődési Házat

2018. január 25. | Bolgár Művelődési Ház, felújítás, Valeri Szimeonov, Bolgár Köztársaság, Fülöp Attila, Emberi Erőforrások Minisztériuma, bolgár emigráció, Muszev Dancso, magyarországi Bolgár Országos Önkormányzat, EMMI, Magyarország Kormánya, Varga Szimeon

Január 25-én sajtótájékoztató keretében mutatták be a Vágóhíd utcai Bolgár Művelődési Ház bővítésének terveit. A magyar és bolgár kormányzati közreműködéssel megvalósuló beruházás bejelentésén részt vett Valeri Szimeonov, a Bolgár Köztársaság miniszterelnök-helyettese és Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

Az esemény a csaknem 150 évre visszatekintő bolgár emigráció történetének bemutatásával kezdődött, amelynek Muszev Dancso, a magyarországi Bolgár Országos Önkormányzat elnöke ismertette a fontosabb évszámait. A magyarországi bolgárság intézményes működésének központja mindig is Ferencvárosban volt. 1914-ben kezdte meg működését a Magyarországi Bolgárok Egyesülete, 1916-ban a Lónyay utcában alakult meg a bolgár egyházközség. Szintén a kerületünkben nyitotta meg kapuit az első bolgár iskola 1918-ban, valamint itt szentelték fel az első ortodox kápolnát is. 1931-re épült fel a Vágóhíd utcai bolgár ortodox templom, majd nem messze tőle 1957-ben nyitotta meg kapuit a Bolgár Művelődési Ház.

A hatvan éves épületet a mostani bővítéssel kívánják alkalmassá tenni arra, hogy a digitális korszakban felnövő, legifjabb generációk is otthonuknak érezhessék – mondta el az elnök, aki kitért arra is, hogy a folyamat jelenleg az engedélyezési eljárásban van, a tervek szerint idén nyáron kezdődhet meg a mintegy 300 millió forintos beruházás. Ennek során felújítják a ház homlokzatát és tetőszerkezetét, egy további emelet ráépítésével 200 négyzetméteres többfunkciós tér, valamint egy bolgár gasztronómiai bemutatóhely is kialakításra kerül. A jelenlegi színpad is megújul, öltözőkkel, kiszolgáló helyiségekkel bővül.

A magyar és a bolgár kormány között kiváló a kapcsolat – mondta el beszédében Valeri Szimeonov. Ez köszönhető a két ország hasonlóan hazafias szellemű vezetésének, valamint a két nép közötti történelmi köteléknek is. A nemzeti értékeknek az összeurópai érdekek felett kell állniuk, és országainknak közös a megközelítésük az Európát fenyegető tömeges migrációval kapcsolatban is.
A Bolgár Köztársaság miniszterelnök-helyettese végezetül köszönetet mondott a magyar kormány és nép támogatásáért, hangsúlyozva: a bolgár kormányzat a jelenlegi támogatáson túl is bármikor kész segítséget nyújtani a magyarországi bolgár kulturális emlékek megőrzéséhez.

Fülöp Attila elmondása szerint az EMMI két ütemben több mint 200 millió forinttal, míg a bolgár kormányzat mintegy 90 millió forinttal járul hozzá a bővítéshez, melynek kezdeményezése azt jelzi, hogy a bolgár közösség jól érzi magát hazánkban, ami az egész nemzet közös sikere. Mint a helyettes államtitkár ismertette, a magyarországi nemzetiségek napjainkban példátlan mértékű támogatásban részesülnek, az idei költségvetés 10,4 milliárd forintot bocsát a tizenhárom magyarországi nemzetiség rendelkezésére. A nemzetiségi oktatás is virágzik: soha nem működött még annyi nemzetiségi önkormányzati fenntartású iskola Magyarországon, mint napjainkban.

Varga Szimeon, a magyar Országgyűlés bolgár nemzetiségi szószólója arra emlékeztetett, hogy 2014-től a magyarországi nemzetiségek képviseltethetik magukat az Országgyűlésben, aminek az eredményét mutatja a bolgár-magyar kapcsolatok fejlődése és a most induló beruházás is.Impresszum  Adatvédelem