Kőleves, Kisgömböc és az Öreg katona

Kőleves, Kisgömböc és az Öreg katona
Kerekerdei Mesemondó találkozó

2018. január 25. | mese, mesemondó, Kerekerdő óvoda, Magyarné Willinger Andrea, Zombory Miklós, népmese, Magyar Kultúra Napja, 1848-49-es forradalom és szabadságharc

„Nincs nagyszerűbb dolog annál, amikor a kisgyerek issza minden egyes szavát a mesélőnek, és képzete elindul abba a csodás világba, amit együtt teremtett meg azzal, akinek a meséjét hallgatja.”
(Lázár Ervin)

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc jegyében rendezték meg a XI. Kerekerdei Mesemondó Találkozót a kerületi óvodások és óvodai munkatársak közreműködésével. A végzős óvodások zsenge koruk ellenére rendkívül élvezetesen adták elő a jól ismert népmeséket. A Vágóhíd utcai Kerekerdő Óvoda évek óta azon dolgozik, hogy a gyerekek az élőszóban elmondott mese által fejlődhessenek.

A hagyományosan a Magyar Kultúra Napjához igazított rendezvényre Ferencváros kilenc óvodájából érkeztek óvodások és óvónők, hogy magyar népmesékkel varázsolják el a közönséget.
„Az a célunk, hogy minél több népmesét halljanak a gyerekek, ugyanis az okoseszközökön nézett mesefilmek magányos, sivár szórakozásával szemben az élő mese varázsa felülmúlhatatlan” – mondta el a megnyitón Magyarné Willinger Andrea óvodavezető.

Az első napon Zombory Miklós köszöntötte a megjelenteket. Ferencváros bölcsődei és óvodai nevelésért felelős alpolgármestere szép emlékekkel emlékszik vissza arra, mikor szülőként, majd nagyszülőként mondott esti mesét. Kiemelte: egy gyermek értelmi és érzelmi fejlődéséhez elengedhetetlenül fontos a mese, valamint az, hogy milyen formában kapja azt meg. Manapság a tv, a számítógépek és az okoseszközök világában még nagyobb szerep jut az élő szóban, lehetőleg fejből elmondott, a kicsi életkorához illő meséknek. A meséknek emellett számtalan dolgot köszönhetünk felnőttként is, hisz emberi kapcsolatokra tanít, helyes életmódra nevel, általa tanuljuk meg az események közti összefüggések értelmezését, valamint az erkölcsi tanulságok levonását.
„Kívánom, hogy kicsik és nagyok egyaránt töltekezzenek fel az itt elhangzó mesékből, és mint egy értékekkel teli batyut, vigyék magukkal útravalóul” – zárta szavait az alpolgármester.  

Az esemény díszvendége, Kerekes Valéria mesekutató és Szabad Boglárka, a Hagyományok Háza népmese-előadója a bemutató után útravaló gondolatokkal ajándékozta meg a kicsiket és szüleiket. A szereplők azonban nem csupán lelki táplálékot kaptak: az óvónők – a szponzoroknak köszönhetően – értékes ajándékokkal is megtöltötték mesemondó batyujukat.

A rendezvényre ellátogatott a csíkszeredai testvéróvoda vezetője, Szente Ibolya is, aki elmondta, a Kerekerdő ovi sikerén felbuzdulva tavaly ők is megrendezték az első csíkszeredai mesemondó találkozót.

A találkozók hagyománya, hogy különleges díszlet és dekoráció fogadja az oviba érkező közönséget. Korábban varázserdővé vagy királyi palotává változott az intézmény, idén azonban a 170. évfordulóját ünneplő 1848–49-es forradalom és szabadságharc határozta meg a rendezvény tematikáját. A helyszínen idézetek, forradalmárok képei, kiáltványok és Pilvax kávéházi dekoráció várta a nemzetiszínbe öltözött óvoda vendégeit.

A gyerekek legnagyobb örömére igazi huszárok is felvonultak a Vitéz Mikecz Kálmán Honvéd és Huszár Hagyományőrző Egyesülettől, valamint kardok, fegyverek, zászlók is gazdagították a ’48-as hangulatot. A rendezvényen pedagógusok és szakemberek egyaránt azt hangsúlyozták, a mese nemcsak beszéd és szókincsfejlesztő hatása miatt elengedhetetlen, de fejleszti a gyerekek fantáziáját, erkölcsi tanulságokat hordoz, és segít megérteni összefüggéseket, emberi kapcsolatokat.

(Ferencváros újság/ferencvaros.hu)Impresszum  Adatvédelem