Bizalom, párbeszéd, együttműködés

Bizalom, párbeszéd, együttműködés
Sajtótájékoztató az FMK-ban

2018. január 5. | romapályázat, FMK, államtitkár, Czibere Károly, Kállay Gáborné, társadalmi felzárkóztatás, táncház, Emberi Erőforrások Minisztériuma, roma koncepció, Farkas Zsolt

„Ferencvárosban tudatos, átgondolt munka folyik” – mondta el Kállay Gáborné alpolgármester január 5-én azon a sajtótájékoztatón a Ferencvárosi Művelődési Központban, ahol Czibere Károly államtitkár tett bejelentést két roma pályázattal kapcsolatban.

A szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár a havi rendszerességgel megrendezett roma táncház napján – a hónap első péntekén – tartott sajtótájékoztatót az FMK-ban. Ennek keretében felhívta a figyelmet a roma kulturális események támogatására indított pályázatra, és bejelentette: a tavaly lezárult Közös értékeink – sokszínű társadalom európai uniós pályázat keretösszegét a kormány több, mint duplájára emelte.

Czibere Károly emlékeztetett: a társadalmi felzárkózási stratégiát a kormány 2011-ben fogadta el, s ennek kiemelt részét képezik a roma programok, hiszen a romák és nem romák között bizalomra, párbeszédre és együttműködésre van szükség. Ennek megfelelően az ezek infrastruktúráját építő kezdeményezések támogatásra találnak. Az elfogadás egyik legjobb eszköze a kultúra, amely erőforrás, kincs, s amelynek megőrzése, megismertetése, ápolása kiemelt felelősség. Kulcsfontosságú, hogy a roma kultúra ne zárványként, egy zárt térben, hanem a többségi társadalom bevonásával, annak integráns részeként fejlődhessen tovább.

Az 50 millió forintos, hazai finanszírozású pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma írta ki január 15-i határidővel – erre természetesen Ferencváros Önkormányzata is pályázik –, célja a cigány nyelvek (a romani és a beás) ápolása, fejlesztése, a hagyományok és a múlt megismertetése, valamint a kölcsönös elfogadás elősegítése. Roma művek létrehozása és bemutatása mellett kulturális események szervezésével is lehet indulni, a tavalyi évben 173 nyertes pályázatot hirdethettek ki.

Bár már lezárták a jelentkezést, fontos információt jelentett be az államtitkár a Közös értékeink pályázattal kapcsolatban is, ugyanis a tervezett és az EU által finanszírozott 1 milliárdos keretet a nagy érdeklődésre való tekintettel a kormány saját forrásból 2,2 milliárd forintra emelte. Így az eddigi 33 nyertes mellett további pályázatok pozitív bírálatára lesz lehetőség.

Kállay Gáborné alpolgármester megemlítette, hogy a táncház ötlete tőle származik, mint egy olyan fórum, ahol romák és nem romák rendszeresen találkozhatnak, megismerhetik egymást, ez pedig a későbbiekben az elfogadást segítheti. Emlékeztetett, 2017-ben Ferencváros első díjat nyert a legjobb önkormányzati gyakorlatok pályázatán, a Közös többszörös című roma koncepcióval. Ennek programjai között szerepelt a táncház mellett többek között a roma kulturális fesztivál, a balatonlellei hagyományőrző gyerektábor, a roma-nem roma nők akadémiája is. Ferencvárosban tudatos, átgondolt munka folyik, mintaszerű együttműködésben az egyházakkal, közművelődési intézményekkel és a civil szervezetekkel, amely munkát az önkormányzat évi több mint 30 millió forinttal támogatja.

A sajtótájékoztató végén a házigazda, a táncházat és a Khamoro Budapest Bandet vezető Farkas Zsolt köszönte meg a támogatást, és reményét fejezte ki, hogy más kerületekben is ilyen pozitív, nyitott hozzáállással fog találkozni. „A sikeres társadalmi felzárkózás alappillére a cigány kultúra megőrzése, átadása a gyerekeknek.”

Forrás: Ferencváros újságImpresszum  Adatvédelem