Bemutatták a térinformatikai rendszer I. ütemének eredményeit

Bemutatták a térinformatikai rendszer I. ütemének eredményeit
Úton az „okosváros” felé

2017. december 6. | olgármesteri Hivatal, bemutató, térinformatikai rendszer, I. ütem, okosváros, Szűcs Balázs, fejlesztés, Zombory Miklós, Ferencváros, informatika, GIS, 3D, Smart City

Szűcs Balázs főépítész mutatta be a kerület életének szinte minden területét segítő háromdimenziós térinformatikai rendszer-fejlesztés első ütemének eredményei. Az eseményen részt vett Zombory Miklós, Ferencváros informatikáért felelős alpolgármestere.

Az új térinformatikai rendszer (GIS) egy forradalmian új megoldást tesz lehetővé az alap térképes megjelenítési módokon felül, mely a 3D-s pontfelhős ábrázolás, így egy adott terültre vonatkozóan lehetőség nyílik valós X, Y, Z-koordináta mérésekre. A pontfelhő kiválóan szolgál különböző feladatok alapadataként (útburkolat-felületi vizsgálat, homlokzatábrázolás, fásítás stb.), mely megjelenítési módot feltételezhetően az összes jövőbeni okosváros (Smart City) szolgáltatás is használni fogja.

Sűrű adatvételezéssel ábrázolja a rendszer az utcaképeket (streetview), melyhez még a nézet irányát is feltüntetik. Ennek frissítését folyamatosan szolgáltatják. A rendszer a kerületi közúti táblák, és közlekedési elemek naprakész állapotát is mutatja.

A rendszer a hivatali munkában összekapcsolja a szakági irodák munkafolyamatait, egységes felületen teszi láthatóvá valamennyi helykoordinátával felszerelhető kültéri elemet nemcsak alaprajzilag, de térben is mérhető módon. Összetettségből és magas színvonalából adódóan bármikor bővíthető a szakági munkák adatbázisaival, így a jövőben is jól használható lesz a Hivatal részére például fa- és zöld kataszteri, vagy közterület foglalások pontos megjelenítésére. A rendszer lehetővé teszi a korábbi évek légi fotóinak lekérését is, így a kerület városfejlesztése nyomon követhető, és a fejlődés kimutatható.

A Hivatal által szolgáltatott szakmai alapadatok feldolgozásra kerültek, így az új térinformatikai rendszer I. ütemének bemutatása és átadása megtörtént. A rendszer integrálása távlatilag megtérülő beruházás, hiszen a szabályok betartatásával mind adóügyek szempontjából, mind hatósági bírságok, vagy közterület-felügyeleti ügyek esetén is megkönnyíti a térbeli valóság egyszerű nyomon követését, továbbá könnyen, gyorsan, és jól vizualizálhatóan lehet a különböző adat-összeállításokkal, mérésekkel és becslésekkel segíteni a döntéshozókat.

(szöveg: Pásztor Miklós)Impresszum  Adatvédelem