AIDS: prevenció és tévhitek

AIDS: prevenció és tévhitek
Prevenciós Nap az FMK-ban

2017. december 1. | AIDS Elleni Küzdelem Világnapja, prevenciós nap, Ferencváros Önkormányzata, FMK, előadás, felvilágosítás, Kállay Gáborné, Simich Rita, civil szervezetek, ismeretterjesztés, szűrés, HIV fertőzés, megelőzés

A WHO 1988-ban hirdette december 1-jét az AIDS elleni küzdelem világnapjává, Ferencvárosban pedig idén 14. alkalommal rendeztek prevenciós napot fiatalok számára a Ferencvárosi Művelődési Központban.

 „A kialakult betegséget kezelni olyan, mintha az ember akkor kezdene forrást építeni, amikor már megszomjazott” – kezdte beszédét egy kínai közmondással Kállay Gáborné. – Ahhoz, hogy a fiatalok felelősségteljes döntéseket tudjanak hozni, és önmagukért is felelős felnőttekként, hűséges társként tudják megélni a szerelmet, felvilágosító kampányokra, prevenciós programokra és ismeretterjesztésre van szükség – jelentette ki az alpolgármester, aki kiemelten megköszönte Rapi István ifjúsági referensnek a tartalmas program megszervezését.

A megnyitó plenáris előadást Simich Rita, az Emberi Erőforrások Minisztériumának munkatársa tartotta az AIDS veszélyeiről. Ebben bemutatta a betegség ’80-as évekbeli felismerésének történetét, illetve kitért a HIV-vel kapcsolatos tévhitek eloszlatására. A HIV vírusfertőzés – amelynek végstádiuma a halálos AIDS-betegség – vérrel és testnedvekkel terjed, de az influenzával ellentétben nem él meg a levegőn, tehát nem „ugrik át” egyik emberről a másikra, nem terjed kézfogással vagy közös pohár, evőeszköz használatával. A fertőzöttséget csak orvos ismerheti fel, nincs látható jele. Ha valaki fertőzött, akkor a korai felismerés után teljes életet tud élni – még gyermeke is születhet –, ha fegyelmezetten betartja az orvosi előírásokat - például a szigorúan 12 óránkénti gyógyszerszedést. Az AIDS megelőzésében segít az óvszerhasználat, a tartós monogámia, és ingyenes anonim, vér- vagy nyál alapú szűrővizsgálatok is rendelkezésre állnak.

Ezt követően az Itt és Most Társulat improvizációs előadását láthatták a fiatalok párkapcsolatról, szerelemről, felelősségről, amelybe a színészek a nézőket is bevonták. A programnak otthont adó Ferencvárosi Művelődési Központ aulájában és tornatermében civil szervezetek standjaikon várták a fiatalokat ismeretterjesztéssel, közös alkotó programokkal. Volt henna- és pólófestés, plakáttervezés, közös játék, vetélkedő, csoportfoglalkozások – minden, ami egy civil kirakodó kavalkádhoz kell.

forrás: Ferencváros újságImpresszum  Adatvédelem