„Mindenki elég gazdag ahhoz, hogy másoknak segítsen!”

„Mindenki elég gazdag ahhoz, hogy másoknak segítsen!”
Szociálpolitikai Kerekasztal

2017. november 13. | Esélyegyenlőség Ferencvárosban, szakmai konferencia, IX. kerületi Szociálpolitikai Kerekasztal, FMK, Kállay Gáborné, Roma Koncepció, Idősbarát Önkormányzat, Ferencváros Önkormányzata, Vég Katalin, Salva Vita Alapítvány, Nem Adom Fel Alapítvány, Papp Szabolcs, Nemadomfel együttes

Esélyegyenlőség Ferencvárosban címmel szervezett szakmai konferenciát a IX. kerületi Szociálpolitikai Kerekasztal november 13-án az FMK-ban.

Kállay Gáborné alpolgármester megnyitójában emlékeztetett, a kerület nemrégiben vehette át a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének első díját Roma Koncepciójáért, illetve idén második alkalommal ismerték el Idősbarát Önkormányzatként Ferencvárost. Emellett az UNICEF dicsérő oklevéllel díjazta a kerület gyermekbarát települési pályázatát. A Roma Koncepcióban többek közt kulturális fesztivál, Roma nem Roma Nők Akadémiája, romapasztoráció, valamint otthonfelújítási támogatás is helyet kapott, míg az idősügyi koncepció negyvenféle programját, –amelyeken 2016-ban 22 ezer jelenlétet regisztráltak – harminc szervezet segítségével hozták létre. Kállay Gáborné külön kiemelte a generációk közötti kapcsolat erősítését célzó eseményeket, így például a számítástechnikai-tanfolyamokat vagy a nemrég indult Demencia Kávézót.

A szakmai konferencia első előadójaként Vég Katalin, az értelmi sérülteket munkavállalásukban és önálló életvitelükben segítő Salva Vita Alapítvány ügyvezető igazgatója beszélt az elsősorban diákokból és pedagógusokból álló hallgatóságnak az esélyegyenlőségről. Prezentációjában kiemelte a társadalom felelősségét a fogyatékkal élők sikeres integrációjában, hozzátéve, hogy a megkapott eséllyel természetesen élni is kell. – Krizbai Teca, Hozleiter Fanny „Mosolyka”, Szekeres Pál – csak néhány név azok közül, akik valamely nehézségük ellenére ismertté váltak teljesítményükkel, akik nem adták fel és megmutatták, fogyatékkal is lehet sikeres, boldog életet élni – mondta Katalin. 

Ezt követően a Nem Adom Fel Alapítvány mutatkozott be, amelynek alapelve 2005 óta változatlan: „Mindenki elég gazdag ahhoz, hogy másoknak segítsen!”. Papp Szabolcs szóvivő, tapasztalati szakértő előadása után a részt vevők a Pillangó Cirkusz című filmet tekintették meg, majd az alapítvány nyolc programjának bemutatása következett – mozgáskorlátozottság, hallássérültség, látássérültség, szájjal-lábbal festés, autizmus, kommunikációban, értelmileg, mozgásban korlátozottság – játékos feladatok által.

A rendezvényt a Nemadomfel együttes koncertje zárta. A zenekarban a szólisták kivétel nélkül sérült (mozgáskorlátozott, értelmileg akadályozott és látássérült) előadók.

(forrás: Ferencváros újság)Impresszum  Adatvédelem