Együttműködés a megelőzésért

Együttműködés a megelőzésért
Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

2017. november 13. | Együttműködés a megelőzésért, Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok, KEF, pedagógiai műhelymunka, Sára Botond, Kállay Gáborné, kábítószer, prevenció

A Mátyás téri volt Kesztyűgyárban kialakított Közösségi Házban tartották meg a VIII. és a IX. kerületi Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok (KEF) első közös rendezvényét. A 2017 áprilisában aláírt együttműködés részeként megvalósuló négynapos, akkreditált pedagógiai műhelymunkában mindkét városrész pedagógusai részt vehettek.

– A 2013-ban újjáalakult józsefvárosi KEF új szemlélet jegyében működik: a legfontosabb a prevenció, hiszen a bajt legjobb megelőzni, a kezelés mindig nehezebb – mondta el köszöntőjében Sára Botond, VIII. kerületi alpolgármester. Hozzátette, a gyerekek a legkiszolgáltatottabbak ebben a kérdésben, és kulcsszerepe van annak, hogy mikor, milyen formában találkoznak először a kábítószer fogalmával: ha szakértő pedagógustól hallanak róla, vagy ha a kortársakon keresztül ér el hozzájuk. – Józsefváros ennek megfelelően mindent megtesz a prevencióért, nem fogadja el a kábítószer-fogyasztást, a szenvedélybetegeket pedig vissza kívánja vezetni a társadalomba – jelentette ki a politikus.

Kállay Gáborné, Ferencváros alpolgármestere kiemelte, a probléma nem szűnik meg az egyes kerületek határainál, ezért fontos az együttműködés, így ugyanis hatékonyabb küzdelmet lehet folytatni a veszélyek ellen, a fiatalok pedig egészségesebben, kábítószermentesen nőhetnek fel. – A pedagógusok szerepe megkerülhetetlen, hiszen ők állnak a prevenció frontvonalában – jelentette ki.

Az Életvezetési ismeretek és készségek című, 40 órás pedagógus-továbbképzés célja az ismeretbővítésen túl az első magyar, iskolai alapú megelőzési tanterv és kézikönyvsorozat feldolgozása volt, amely a sajátélményes tanulás által kívánja elérni a szemléletváltás elősegítését. A komplex módszert sokféle területről érkező szakértő bevonásával alakították ki a ’90-es évek második felében, a visszajelzések máig egyöntetűen pozitívak mind a gyerekek, mind a pedagógusok oldaláról, sőt, rendszeres a szülők bevonása is. A program Józsefvárosban az óvodától a középiskola végéig működik a kerület minden oktatási intézményében.

(forrás: Ferencváros újság)Impresszum  Adatvédelem