„Közös-többszörös”

„Közös többszörös”
Rangos díjat nyert a Ferencvárosi Roma Koncepció

2017. október 24. | konferencia, eredményhirdetés, Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége, Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Programja, „Közös-többszörös”, roma, díj, Ferencvárosi Roma Koncepció, Oláh Anna, Bácskai János, Schmidt Jenő, a TÖOSZ

Ünnepélyes záró konferencia és eredményhirdetés keretében zárult október 24-én a TÖOSZ Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Programjának 2017-es szakasza. A „Közös-többszörös”- a településen élő romák és nem romák példaértékű közös(ségi) programjai, tevékenységei kategóriájában első díjat nyert a Ferencvárosi Roma Koncepció.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) az Európa Tanáccsal közösen 2008 óta minden évben meghirdeti a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Programját. Idén a megvalósításban a Belügyminisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Faluszövetség, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége, és az Országos Polgárőr Szövetség is részt vett.

A pályázati program célja új és innovatív helyi megoldások, a legjobb önkormányzati gyakorlatok feltérképezése, és az ilyen megoldásokat nyújtó önkormányzatok tudásának és tapasztalatának megismertetése az ország más önkormányzataival és a szakmai közélettel. A program által kezdeményezett tudásátadási folyamat nem csupán azokat az önkormányzatokat segíti, amelyek új megoldásokhoz jutnak, hanem azokat is, amelyek a gyakorlatokat kialakították – áll a TÖOSZ tájékoztatójában.

Az idei pályázati szakasznak két témája volt: az egyik a Helyi polgárőrség és az önkormányzat együttműködése, a helyi önkormányzat és a helyi polgárőr egyesület együttműködésén alapuló közös programok felkutatását célozta.
A másik téma a „Közös-többszörös” – a településen élő romák és nem romák példaértékű közös(ségi) programjai, tevékenységei volt, melynek kiemelt célja az olyan jó gyakorlatok felkutatása, amelyek a feszültségek enyhítése, a roma és nem-roma párbeszéd elősegítése, az előítéletek csökkentése révén erősítik a helyi roma közösségek identitását, javítják a kultúrához, oktatáshoz, egészségügyhöz, munkához és szociális, társadalmi javakhoz való hozzáférést, ugyanakkor a nem roma lakosság körében is pozitív visszhangra találnak.

Ez utóbbi témában mérette meg Roma Koncepcióját Ferencváros Önkormányzata, mely rövid és hosszú távon is gondoskodik arról, hogy a mindenkit megillető jogok és kötelességek szellemében Ferencváros nélkülözhetetlen tagjainak érezzék magukat a romák. A program céljai közt szerepel többek közt a szegénységben, társadalmi kizáródásban élők arányának, valamint a roma és nem roma népesség közti társadalmi különbségek csökkentése, és a roma nők, valamint a szegény családban élő gyermekek helyzetének javítása is.
A koncepcióban számos program valósul meg, mely a társadalmi összetartozást, felzárkózást szolgálja a kulturális programoktól kezdve a gyerektáboroztatáson át az otthonfelújítási pályázati lehetőségekig.

A minden elemében előremutató, több más kerület és település által is követett Roma Koncepció méltán nyerte el az első díjat kategóriájában, melyet prezentációját követően Oláh Anna esélyegyenlőségi referens és Bácskai János polgármester vett át Schmidt Jenőtől, a TÖOSZ elnökétől.


A Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program 2017. évi pályázati szakaszának nyertesei.

„Közös-többszörös”-a településen élő romák és nem romák példaértékű közös(ségi) programjai, tevékenységei:

1. helyezett: Budapest Főváros IX. kerülete | Díjazás: 1.200.000 Ft.
2. helyezett: Budaörs | Díjazás: 800.000 Ft.
3. helyezett: Kisújszállás | Díjazás: 500.00 Ft.

Helyi polgárőrség és az önkormányzat együttműködése:

1. helyezett: Ajak | Díjazás: 1.200.000 Ft.
2. helyezett: Abasár | Díjazás: 1.000.000 Ft.
3. helyezett: Budapest Főváros XIII. kerülete | Díjazás: 800.000 Ft.

A konferencia keretében átadott Territoria Díjak nyertesei:

EGY ÖNKORMÁNYZAT kategóriában – Territoria Önkormányzati Díj az Innovációért: Zalaszentmárton,

EGY PROGRAM kategóriában – Territoria Fenntartható Környezetért Innovációs Díj:
Budapest XIII. Kerület,

EGY KÖZÖSSÉG – Territoria Társadalmi Integráció Innovációs Díj közösségi programok számára a demokrácia és a részvétel erősítéséért:
Súr.Impresszum  Adatvédelem