Szuperkórház épül Ferencvárosban

Szuperkórház épül Ferencvárosban
2025-ig 188 milliárd forintos beruházás valósul meg

2017. október 12. | Szuperkórház, Ferencváros, egészségügy, beruházás, Egészséges Budapest Program, Egyesített Szent István és Szent László Kórház, ESZSZK, Ónodi-Szűcs Zoltán, Németh Szilárd, Vályi-Nagy István

Az Egészséges Budapest Program részeként centrumkórházi szerepet szánnak az Egyesített Szent István és Szent László Kórház (ESZSZK) és Rendelőintézetnek, ezt Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár jelentette be az intézményben tartott sajtótájékoztatón október 10-én.

A 190 ezer négyzetméter területű, 188 milliárd forintból megépülő komplexumnak 2025-ig kell elkészülnie. Ónodi-Szűcs Zoltán elmondta, a főváros valaha volt legnagyobb egészségügyi fejlesztése indul el az Egészséges Budapest Programmal. Emlékeztetett, az előző uniós ciklusban 500 milliárd forint jutott a vidéki egészségügyi intézmények fejlesztésére, a következő években pedig a kormányzat – döntően saját forrásból – a fővárosra koncentrál. Hozzátette, a kabinet Budapesten három centrumkórház megépítéséről döntött, ezek közül lesz az egyik Ferencvárosban.

A sajtótájékoztatón Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke arról beszélt, a dél-pesti régió ellátását biztosító létesítmény 190 ezer négyzetméteren, 188 milliárd forintból épül meg, a beruházásnak pedig 2025-ig kell befejeződnie. Hozzátette: a 21. század valamennyi követelményének megfelelő, új centrumkórházba az ESZSZK mellett a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet és az Országos Baleseti Intézet is betagolódik. A politikus jelezte, a kórház nem csupán építészetileg, hanem szakmai, orvostechnológiai szempontból is korszerűsödik. Mint mondta, az Egészséges Budapest Program részeként a három centrumkórház mellett 25 másik fekvőbeteg-ellátó intézmény és hét rendelőintézet is megújul. A beruházások 700 milliárd forintos összegét a központi költségvetés fedezi.
Németh Szilárd arról a kormányhatározatról is tájékoztatott, amely szerint az ESZSZK számára már most kétmilliárd forintot bocsátanak rendelkezésre, amit az intézmény informatikai korszerűsítésre és két CT-berendezés beszerzésére fordíthat.

Vályi-Nagy István, az ESZSZK főigazgatója elmondta, a 190 ezer négyzetméteres tömbkórház a Szent István Kórház főépülete és annak telekszomszédja, a kardiológiai intézet közti területen létesül. A tervek szerint az új létesítmény informatikavezérelt, hatékony energiafelhasználású „okoskórház” lesz. A főigazgató felelevenítette, hogy a jelenleg közel 1600 ágyas intézmény az előző esztendőkben is jelentős forrásokat tudott fejlesztésekre fordítani: több mint egymilliárd forintból modern, digitális képalkotó berendezéseket vásároltak, 516 millió forintból pedig egy nagyteljesítményű MR-készüléket vettek. Ezen túl a kórház területén és telephelyien több száz millió forintból épületgépészeti, energetikai felújítások történtek, és ilyen típusú pályázataik jelenleg is be vannak adva.

404 millió forintból alakították ki a kórház új onkológiai részlegét, 320 millióból pedig a központi sterilizáló működési hatékonyságát növelték. Továbbá végrehajtották az élelmezési tevékenység modernizálását, nemzeti innovációs onkogenomikai és precíziós onkoterápiás programjuk pedig 3,5 milliárd forintból jött létre. A jelenleg négy telephelyen, széttagoltan működő Egyesített Szent István és Szent László Kórház és Rendelőintézet évente ötvenezer fekvő- és csaknem ötszázezer járóbeteget lát el, azonban a pavilonrendszerű működés sem a gazdálkodást, sem a betegellátást nem szolgálja maximálisan. Pedig az intézet több szakmában, így a fertőző betegségek, az égésplasztika, a gyermek- és felnőtt-őssejttranszplantáció, valamint az onkológia területén is a legmagasabb, európai szintű ellátást nyújtja.

(forrás: Ferencváros újság)Impresszum  Adatvédelem