Szobrot avattak Lázár Ervin emlékére

Szobrot avattak Lázár Ervin emlékére
IX. Ferencvárosi Mesenap a Kerekerdő parkban

2017. szeptember 30. | Kerekerdő park, IX. Ferencvárosi Mesenap, program, Lázár Ervin, szoborátadás, „A Négyszögletű Kerek Erdő Mesélője”, Novák Katalin, dr. Bácskai János, Alma együttes, Varga Balázs, Ferencvárosi Művelődési Központ, Bartók Táncegyüttes, Gardrób Művészeti Csoport, Apnoé zenekar, Pintér Attila, Kontur András, Lázár Fruzsina, Lázár Zsófia

Szeptember 30-án rendezték meg a hagyományosan Benedek Elek születésnapjához időzített Ferencvárosi Mesenapot. Az idei program különlegessége „A Négyszögletű Kerek Erdő Mesélője” című szobor avatása volt, melyet Novák Katalin államtitkár, dr. Bácskai János polgármester és Lázár Ervin Kossuth-díjas író lányai lepleztek le.

Hatalmas érdeklődés mellett zajlott a IX. Ferencvárosi Mesenap, már az eseményt nyitó koncert ideje alatt „megtelt” a Kerekerdő park.

„Igyekeztünk színes és izgalmas programokat összeállítani a Mesenapra, melyen az Alma együttes reggeli koncertjétől délután 3-ig interaktív gyermekjátékokkal szórakozhattak a családok” - tudtuk meg Varga Balázstól, a Ferencvárosi Művelődési Központ művelődésszervezőjétől. Két program közt a Langaléta Garabonciások gólyalábasai voltak a ceremóniamesterek, a nap folyamán pedig a szoboravatáson túl sor került a „Lázár Ervin meseországa” rajzpályázat díjátadójára is, melyre 103 alkotás érkezett be. A Kerekerdőbe ellátogató gyerekek Lázár Ervin témájú kézműves foglalkozással, társasjátékokkal, zenés-táncos-népmesei gyermekelőadásokkal, táncházakkal szórakozhattak többek közt a Bartók Táncegyüttes, a Gardrób Művészeti Csoport, valamint az Apnoé zenekar jóvoltából, de volt arc- és csillámfestés, foci és eurobungee is.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyekért felelős államtitkára szerint Ferencváros büszke lehet javuló demográfiai mutatóira, aminek köszönhetően egyre többen választják kerületünket lakóhelyüknek. „A mese mindennek az origója, ebből származik miden irodalmi műfaj” - kezdte szoboravatási beszédét Csukás István szavaival. Most az egyik legnagyobb magyar mesemondónak állítunk méltó emléket Ferencvárosban, aki mindig megértette az őt körülvevő világot, meg tudta különböztetni a rosszat a jótól, a talmit a valóditól, az értékeset az értéktelentől. Birtokolta a magyar nyelvet, művészien tudott bánni a magyar szavakkal sziporkázó leleményeket alkotva, melyek ma már a közbeszédben is fellelhetők. Haláláig nem veszítette el gyermeki lelkületét. Lázár Ervin emléke azt üzeni számunkra, hogy meséléskor nem lehet nem jelen lenni, a mesélés idejét teljesen gyermekeinkre kell szánnunk. Alkalmas lesz a jövőben ez a hely, ez a szobor is arra, hogy köré telepedve meséljünk. Meséljünk minden nap a gyerekeknek, hisz, mint a testnek a mozgásra, a léleknek is szüksége van a mindennapos ápolásra, melyre a mese a legalkalmasabb.
Az államtitkár végezetül Patrick James Rothfuss amerikai író sorait idézte: „Egy mese olyan, mint egy dió. A bolond egészben nyeli le, és fuldoklik. A bolond eldobja, gondolván, hogy nem sokat ér. De egy bölcs asszony módot talál rá, hogy feltörje a héját és kiegye a belét.”

Dr. Bácskai János polgármester a környékbeli gyerekeket és szülőket szólította meg beszéde elején, hiszen a 15 éves Kerekerdő park nekik készült. A városvezetés szándéka azóta mindig az volt, hogy ezen a helyen ne emelkedjen semmilyen épület, növelje ez Ferencváros zöld, zegzugos területeit. Évtizedekig élt itt egy író házaspár, Lázár Ervin és Vathy Zsuzsa, akik megszerették ezt a helyet, és nem csak a gyermekeiknek meséltek. Lázár Ervin, Ferencváros díszpolgárának meséit gyerekként és felnőttként is élvezhetjük, művei megfontolandó recepteket adnak az élethez, játékosságra, optimizmusra nevelnek, minden életkorban visszarepítenek minket a mese világába.
„A család egy szeretetgömb. Neveljük gyerekeinket teljes családban - teljes szeretetben" - zárta beszédét Lázár Ervin hitvallásával a polgármester.

A Pintér Attila és Kontur András által alkotott szobor stilizáltan, de Lázár Ervin felismerhető vonásait is megjelenítve, mesét író alakként ábrázolja az írót. A Kerekerdő park új nevezetességét Novák Katalin, dr. Bácskai János és Lázár Ervin lányai, Lázár Fruzsina és Lázár Zsófia leplezték le.Impresszum  Adatvédelem