Közös Képviselők Klubja

Közös Képviselők Klubja
Állami segítség a lakóházak hatékonyabb energiafelhasználásáért

2017. szeptember 29. | Közös Képviselők Klubja, Dr. Kulpinszky Eleonóra, lakóépület, energiahatékonyság, megújuló energia, hitel, támogatás, Tárnok László, Magyar Fejlesztési Bank, Kolozsvári-Serényi Laura, Ferencváros Önkormányzata, Pál Tibor, Főépítészi Csoport, Pucher György, Budapesti Társasházi Közös Képviselők Közhasznú Egyesület

A hamarosan negyedik évébe lépő Közös Képviselők Klubjának szeptemberi ülésén a lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia-felhasználásának növelését célzó hitel került napirendre a témában legavatottabb szakemberek segítségével.

A rendezvény háziasszonya, Dr. Kulpinszky Eleonóra önkormányzati képviselő köszöntötte a megjelenteket dr. Bácskai János polgármester nevében is. Örömmel jelentette be, hogy novemberben 4 éves lesz a KKK, melyet azzal a céllal hívtak életre, hogy alkalmat adjon a közös képviselőket érintő kérdéskörök részletes megbeszélésére.

A KKK szervezőjeként feladatomnak tartom olyan témák és lehetőségek felkutatását, melyek feltárásával és megvitatásával közelebb segítjük a közös képviselőket és általuk a ferencvárosiakat a társasházi együttélés során felmerülő kérdések megoldásához, azok természetétől függetlenül. A mai téma pozitívuma mindamellett, hogy a kamatmentes kölcsön nagy segítség a társasházaknak egy-egy beruházás megvalósításában, összevonható a Ferencváros Önkormányzata által minden évben meghirdetett társasház-felújítási pályázattal is – mondta a képviselő asszony.

A szeptemberi összejövetel témája a Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia-felhasználásának növelését célzó hitel, melynek részleteit Tárnok László, a Magyar Fejlesztési Bank Értékesítési Management Osztály szenior szakmai támogatója ismertette a bank régiós vezetője, Kolozsvári-Serényi Laura segítségével.

A Magyar Fejlesztési Bank egyik feladata a 2014-20-as Európai Uniós források elosztása, melynek keretében visszatérítendő támogatás kiírására nyílt lehetőség családi házak, lakások vagy társasházak számára, energiahatékonyság növelésére. A társasházak, lakásszövetkezetek számára a Pest megyei régióban csaknem 2 milliárd forintot tesz ki a támogatási keret. A megújuló energia felhasználása jellemzően napelemek, napkollektorok, hőszivattyús rendszerek kiépítését, az energiahatékonyság pedig a hőszigetelés, nyílászárók, födémszigetelés, fűtésrendszer és használati melegvíz-rendszer korszerűsítését jelentheti. A támogatási program ügyintézése MNB pontokban lehetséges, melyből Ferencvárosban kettő, Budapesten nyolc található. Az MFB pontok listája ide kattintva megtekinthető. Ezeken a pontokon érdeklődhetnek a támogatás feltételeiről, az eljárásrendről. Fontos feltétel a társasházak esetében, hogy a tulajdonosok 70 százaléka magánszemély, vagy önkormányzat kell legyen, illetve a közös költséget nem fizető albetétek aránya nem haladhatja meg a 20 százalékot. A visszafizetés biztosítéka, hogy a közös költséget a törlesztés összegének elosztásával emelni kell, de a minimum 20 százalék önerő mellett a törlesztés alapját is képezheti a társasházak megtakarítása. A már megkezdett beruházások is pályázhatnak, amennyiben a hiteldöntés időpontjában még nem fejeződtek be. Szabályos kérelem benyújtásával az elbírálás jellemzően 3 hetet vesz igénybe, a futamidő egytől húsz évig választható.

Tárnok László a hitelprogram kezdete óta felmerült, jellemzően lakossági kérdésekkel és az azokra adott válaszokkal is szemléltette az elbírálási szempontokat, majd a megjelent közös képviselők is kérdésekkel fordulhattak a szakember felé.

Pál Tibor önkormányzati képviselő felhívta a helyi védettség alatt álló lakóházak közös képviselőinek figyelmét arra, hogy a felújítás tervezési-kivitelezési folyamatának megkezdése előtt feltétlenül vegyék fel a kapcsolatot a Polgármesteri Hivatal Főépítészi Csoportjával a településképi bejelentési és véleményezési eljárás lefolytatására. Ezzel biztosítható, hogy az épületek a felújítás után is megfeleljenek a kötelező településképi előírásoknak.

Végezetül Pucher György, a Budapesti Társasházi Közös Képviselők Közhasznú Egyesület vezetőségi tagja osztotta ki az érdeklődőknek az egyesület „panelprogram” kérdőívét, amely segíti a Miniszterelnökség jövőbeni panel-mintaprogramjának tudományos előkészítését a panelkörnyezetben lakók igényeinek felmérésével.
Impresszum  Adatvédelem