Bakáts Feszt másodszor

Bakáts Feszt másodszor
Nagysikerű kulturális programsorozat Ferencvárosban

2017. augusztus 27. | Bakáts Feszt, kultúra, fesztivál, Kállay Gáborné, dr. Bácskai János, jazz, komolyzene, opera, Ferencvárosi Nyílt Lecsófőző Bajnokság, Királyhelmec, színház

Immár második alkalommal rendezte meg Ferencváros Önkormányzata a kerület legnagyobb kulturális fesztiválját. Augusztus 24-27. között színházi előadások, jazzkoncertek, gyerekprogramok, kiállítások és lecsófőző verseny is színesítette a Bakáts Fesztet.

Az idén 225 éves Ferencváros méltó módon ünnepelte meg kerek évfordulóját. A tavalyi Bakáts Feszthez képest még több program és helyszín biztosította az érdeklődők számára a rendkívül sokszínű szórakozás lehetőségét. Zene, tánc, színház, fim, képzőművészet, kiállítás és gasztronómia fémjelezte az eseménysorozatot.

Csütörtök este Kállay Gáborné kultúráért felelős alpolgármester köszöntőjével vette kezdetét a fesztivál, a Bakáts téri Nagyszínpad első koncertjét a Swing a la Django adta Toldi Viktória közreműködésével. Pénteken az Egyesült Királyságból érkező Ealing Youth lépett fel, szombaton az idén 180 éves évfordulóját ünneplő Bakáts téri Ének-Zenei Általános Iskola adott keresztmetszetet a repertoárjából – többek közt elhangzott az Oscar-díjas kisfilm betétdala, a Bodzavirág is. Ezt követően Kodály: Székelyfonó című daljátékát adta elő a MÁV Szimfonikus Zenekar, a Honvéd Férfikar és a Misina Néptáncegyüttes, melyet Cakó Ferenc élő homokanimációja tett még különlegesebbé. Vasárnap Mozart: Figaro házassága című operájából láthattak keresztmetszetet a nézők, a Concerto Budapest, Kálnay Zsófia és Rost Andrea közreműködésével.

A Kálvin udvar adott helyet a színpadi produkcióknak. A Ferencváros felvidéki testvérvárosából, Királyhelmecről érkező Bodrogközi Színjátszók Békés Pál: A női partőrség szeme láttára című darabját adták elő csütörtökön, pénteken Hobo-Viszockij est, szombaton Spiró György: Prah című darabját láthatták a kerületben élők és ide látogatók. A vasárnapra tervezett Háy János: Gézagyerek című előadását sajnos elmosta az eső.

Szintén a Kálvin udvarban kapott helyet délelőttönként a gyerekprogram is. Lázár Ervin: Négyszögletű Kerek Erdő, illetve Zalán Tibor: Rettentő görög vitéz című darabja várta a legkisebbeket.

A Bakáts utcai Jazz színpadon csütörtökön a The American Project formáció lépett fel Zsédával, pénteken a Jazzation, szombaton az Oláh Dezső Trió, vasárnap pedig Malek Andrea és az Octovice szórakoztatta a jazz szerelmeseit.

Filmvetítés is várta a kerület iránt érdeklődőket, melyeknek a DocuArt mozi és a Helytörténeti Gyűjtemény adott otthont. A tematikus helytörténeti sétákat Gönczi Ambrus, a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény vezetője tartotta.

Szombaton délben a nemzetiségi kavalkád során a kerületben működő nemzetiségi önkormányzatok mutatkozhattak be a Bakáts téri Nagyszínpadon.

A humor sem maradhatott ki a fesztivál kínálatából: pénteken Sándor György humoralista, vasárnap Berecz András mesemondó dolgoztatta meg a nézők rekeszizmait.

A Ráday utcai 2B Galériában pénteken bemutatkozott Királyhelmec testvérvárosunk egy helytörténeti kiállítás keretében. Kállay Gáborné köszöntője után Dr. Balogh Csaba, a Királyhelmeci Hivatal vezetője nyitotta meg a kiállítást, melyet Tarcali Klaudia csodálatos dalai színesítettek.


A szombati V. Nyílt Lecsófőző Bajnokság és Lecsókóstoló keretében közel húsz szervezet mérte össze tudását. A különleges ízesítésű lecsóköltemények szinte mindegyike elnyert valamilyen díjat – természetesen készítőik most is szétosztották a közönségnek a nyári eledelt.

Vasárnap a Bakáts téri Assisi Szent Ferenc templomban Kodály: Missa Brevis című művét adta elő az Ars Nova Sacra Énekegyüttes.

A Bakáts utcai borutcában bort, pálinkát, kézműves söröket, kenyérlángost, édesség- és sajtkülönlegességeket találhattak az arra járók.

A 225 éves kerület szlogenje: „Otthon, város, Ferencváros” is azt bizonyítja, hogy a kerületben élők szeretik a kultúrát, a fesztiválhangulatot, a változatos programokat, melyre a nyár utolsó hétvégéje ismét remek alkalmat teremtett.
Impresszum  Adatvédelem