Szépkorú köszöntése

Szépkorú köszöntése
Lobogós Jánosné 90 éves

2017. július 10. | szépkorú, 90 év, születésnap, Lobogós Jánosné, ünneplés, köszöntés, Zombory Miklós, Ladányi Erika

Bakáts téri otthonában köszöntötte július 10-én Zombory Miklós alpolgármester és Ladányi Erika idősügyi koordinátor a 90 esztendős Lobogós Jánosnét, aki lányával és vejével ünnepelt.

Zombory Miklós köszöntőjében hangsúlyozta: nem képviselőként, nem alpolgármesterként, hanem családtagként érkezett, hiszen több évtizedes barátság fűzi össze a családdal – egykori tanítóként pedig egyúttal kolléga is.
Az önkormányzat virágcsokrának átadása után egy meghitt beszélgetés keretében folyt tovább a köszöntés, ahol Lenke néni életének főbb eseményeibe pillanthattunk be.

Lobogós Jánosné, Beke Lenke 1927. július 12-én született Rudabányán.
Édesapja a rudabányai Rimamurány Salgótarjáni Rt. (vasércbánya) könyvelőjeként dolgozott, édesanyja a háztartást vezette. Négy évesen elveszítette édesanyját, édesapja második házasságából két féltestvére született.
1646-ban a Zsámbéki Keresztes Nővérek Tanítóképző Intézetében szerzett képesítést, 20 évesen kezdett tanítani Rudabányán.
1948-ban férjhez ment, egy évre rá megszületett János fia, majd 1953-ban Judit leánya. Férje a Vasércbányában pénzügyi osztályvezető volt, 1964-ben halt meg.

1969-ben elköltöztek Miskolctapolcára. A miskolci Szeles utcai általános iskolában a humán tárgyak tanítása mellett színjátszókört is vezetett.
Nyugdíjba vonulása után még tíz évig tanított a miskolci Herman Ottó – későbbi nevén Fráter György Katolikus Gimnáziumban.
1999-ben költöztek a Bakáts térre, pedagógus lányával és vejével egy házban lakik. Építészmérnök fia révén két unokája van Lenke néninek.

Szenvedélyesen szeretett tanítani. Egyik legkedvesebb emléke 23 éves korából az első vizsgáztatása, ahol a szülők szemében látta a hálát. Külön örömmel tölti el, hogy több rokonát - köztük gyermekeit is taníthatta. Pedagógusi életpályáját számos elismeréssel jutalmazták: a napokban vette át Rubin diplomáját, de kapott Egri érseki és Kormánykitüntetést is.

Korábban rengeteget olvasott, gyűjtötte az idézeteket. Mostanában inkább televíziót néz, a környéken sétál lányával, szomszédaival tartja a kapcsolatot, barátnője is látogatja. A hosszú élet titkát firtató kérdésre így felel: ne gondolj a rosszra, minden rosszban lásd meg a jót!

Isten éltesse sokáig Lenke nénit!
Impresszum  Adatvédelem