Idősügyi programértékelő

Idősügyi programértékelő
Öt éves áttekintés „A teljesség felé” szellemében

2017. július 4. | idősügy, idősügyi koncepció, értékelés, Kállay Gáborné, T. Zuggó Tünde, Szűcs Ágnes, Ladányi Erika, Idősügyi Tanács

A Ferencvárosi Idősügyi Tanács „A teljesség felé” Idősügyi program öt éves időszakát összegző, értékelő ülését tartotta július 4-én. Az öt éves programot T. Zuggó Tünde, az idősügyi koncepció szerzője, szakmai irányítója és Szűcs Ágnes, idősügyi referens értékelte.

A Polgármesteri Hivatal tanácstermében megtartott értékelő összejövetelre az Idősügyi Tanács meghívta a programban részt vevő partnereket.

Kállay Gáborné alpolgármester, az Idősügyi Tanács elnöke köszöntőjét egy kérdéssel kezdte: mitől sikeres ez a program? Majd így folytatta: a legjellemzőbb a szeretet, ami ezeket a programokat áthatja – mind a szervezők, mind a programban részt vevő partnerek és az idősek részéről.
Az alpolgármester asszony megköszönte T. Zuggó Tündének és Szűcs Ágnesnek az idősügyi programban való több éves részvételt.

T. Zuggó Tünde alpolgármesteri tanácsadó, az idősügyi koncepció szerzője és szakmai irányítója egy prezentáció keretében bemutatta az elmúlt öt év tapasztalatait. Mint elmondta, a kerület lakosságának 19%-a 65 éven felüli, és az idősekben rejlő potenciált szerette volna előhívni Ferencváros Önkormányzata, amikor 2012 júniusában elfogadta az együttműködésen alapuló Idősügyi Koncepciót.

A program mottója, hogy személyiségünk egészen életünk végéig fejlődik. A célja pedig az önsegítés, az önkéntesség, az élethosszig tartó tanulás és a generációk közti együttműködés megteremtése.
A programban civil szervezetek, egyházak, intézmények, vállalkozások, könyvtárak, más önkormányzatok, állami szervek egyaránt részt vesznek, a népszerűsítést pedig a helyi média segíti. A középiskolásokat bevonva a generációk közti együttműködés is számos területen jelen van, melyet a kötelezően előírt közösségi szolgálat keretében is tudnak teljesíteni az érettségire készülő fiatalok.

T. Zuggó Tünde több közvélemény-kutatást idézve elmondta, a kerület idősei szeretik a programokat, tájékozottak, egymást is értesítik, ötleteikkel, visszajelzéseikkel pedig segítik az újabb események létrehozását.
A 2013-ban „Idősbarát Önkormányzat” díjjal is elismert program fontos tényezője, hogy minden rendezvény ingyenesen látogatható. A képzések, ismeretterjesztő és egészségmegőrző előadások, klubok, kulturális programok, sportesemények mellett Ferencváros Önkormányzata a szociális támogatások kiterjesztésével is segíti a kerület időseit.

Szűcs Ágnes, a Ferencvárosi Önkormányzat idősügyi referense – tekintettel arra, hogy hamarosan anyai örömök elé néz – elköszönt egy időre a résztvevőktől. Mint mondta, nagyon gyorsan megszerette ezt a rendkívül hálás feladatkört, ahol az azonnali visszacsatolás, az idősek folyamatos szeretete igazolja a program sikerességét.

Egyúttal bemutatkozott az új idősügyi koordinátor, Ladányi Erika is, aki nagy reményekkel áll a feladat elé.

A tanácskozás végén néhány résztvevő elmondta tapasztalatait, melyek megerősítették, hogy az idősek örömmel veszik a kínálkozó lehetőségeket, melyek során a magányukat enyhítik, újra fontosnak érzik magukat, és igazi közösséggé formálódnak.

Végül Kállay Gáborné és T. Zuggó Tünde emléklapok átadásával köszönte meg a programban részt vevő szervezetek áldozatos és kitartó munkáját.
Impresszum  Adatvédelem