XIV. Roma Kulturális Fesztivál

XIV. Roma Kulturális Fesztivál
Egy délután az esélyegyenlőség jegyében

2017. július 1. | Roma Kulturális Fesztivál, FMK, Mészáros László, Oláh Anna, Tar József, roma, kisebbség, cigány, együttélés, integráció

Július 1-én rendezték meg a Ferencvárosi Művelődési Központ kertjében a XIV. Ferencvárosi Roma Kulturális Fesztivált. A rendezvényen beszédet mondott Mészáros László önkormányzati képviselő és Tar József, a Roma Önkormányzat elnöke.

Tizennegyedik alkalommal mutatkozott be az FMK kertjében a kerületben élő roma kisebbség.
Horváth Gyula és a Ferencvárosi Polgárok Népi Zenekara húzta a talpalávalót a program elején, miközben a főzőverseny résztvevői a bográcsoknál serénykedtek.

Oláh Anna, Ferencváros Önkormányzatának esélyegyenlőségi referense köszöntötte a megjelenteket, majd átadta a szót Mészáros László önkormányzati képviselőnek.
A Kulturális, Egyházügyi és Nemzetiségi bizottság elnöke Magyarország Alaptörvényéből vett idézettel kezdte beszédét, mely Ferencváros idén elfogadott Kulturális Koncepciójának is a mottója: „Vállaljuk, hogy örökségünket, egyedülálló nyelvünket, a magyar kultúrát, a magyarországi nemzetiségek nyelvét és kultúráját (…) ápoljuk és megóvjuk”.
Mészáros László hangsúlyozta: mindez nem csak egy jól hangzó idézet, hanem egy komoly vállalás is, hiszen az önkormányzat, a kerületi roma önkormányzat és a művelődési központ együttműködésében létrejött a Roma Kulturális Fesztivál, immár tizennegyedik alkalommal.

Tar József köszöntőjében kiemelte: egy nép csak akkor tud fennmaradni, ha van hagyománya és kultúrája. A Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke fontosnak tartja ezeket a rendezvényeket, mert egyrészt a helyi közösséget építi, a helyi kulturális értékeket ápolja és támogatja, másrészt a kerület lakosságát közelebb hozza egymáshoz.

A Romano Glaszo együttes fellépése is ezt bizonyította, hiszen a művészeti csoportban romák és nem romák is vannak.

A ferencvárosi tehetségek bemutatkozása után Lejla, Báró, majd Varga Imi adott nagy sikerű koncertet, melynek során kicsik és nagyok egyaránt táncra perdültek.  A rendezvényt a Bescart Trió produkciója zárta.

A nap folyamán a kicsiket ugrálóvár és csillámfestés várta, a mozgás szerelmeseit csocsó és a ping-pong, végül pedig kiosztották a bográcsban főtt finomságokat is a közönségnek. 
Impresszum  Adatvédelem