A lakótelep jövője – a jövő lakótelepe

A lakótelep jövője – a jövő lakótelepe
Tervpályázat eredményhirdetés a Nagyjátszótéren

2017. június 13. | József Attila-lakótelep, tervpályázat, eredményhirdetés, Nagyjátszótér, Mikó István, Szűcs Balázs, FEV IX Zrt, Görgényi Máté, Kopeczky Lajos

A József Attila-lakótelep nagyjátszóterén hirdették ki az év elején kiírt településrendezési és építészeti tervpályázat nyerteseit. A pályázat kiírója a Ferencvárosi Önkormányzat, lebonyolítója a FEV IX. Ferencvárosi Vagyonkezelő és Városfejlesztő Zrt. volt.

Budapest egyik legkedveltebb lakótelepe megépítése óta nem sokat változott, miközben kifejlődött jelentős növényzete komoly értékké vált. A műszakilag elöregedő típusépületek energetikai korszerűsítése, a lift nélküli épületek felvonóval történő bővítése a társasházak jogos igénye, melynek anyagi forrását a lapos tetők ráépítési lehetősége rejtheti magában. Az épületek külső megújítása hozzájárulhat a lakótelep 21. századi vizuális elvárásaihoz. A zöldfelületi, közterületi rendszer sokszor esetlegesen kialakult állapota hozzáigazítandó a tényleges igényekhez. A parkok és pavilonok kialakítása szintén a kor igényeinek szintjére emelendő a gazdaságosság szempontjai mellett. A tervezési terület további funkcióváltó területek bevonását is potenciálisan lehetővé teszi fejlesztések céljára. Többek között a lakótelep hiányzó közösségi központjának rendezését, valamint az Üllői út zajvédelmének és a parkolás problémáinak lehetőség szerint megoldását. Ez a szempontrendszer volt a tervpályázat tárgya.

A tervpályázat célja, hogy feltárja a tervezési terület megújítási lehetőségeit és az annak alapján elkészítendő új kerületi építési szabályzat hosszú távon biztosítsa a tervezési terület jövőjének fenntartható megújítását. Továbbá mutassa be az épületállomány típuslakóházainak és pavilonjainak esztétikus megújítási mintaterveit, amelynek alapján elindulhat az egyedi létesítmények tervezése.

Az eredményhirdetés elején Mikó István színművész elénekelte az akkoriban épülő lakótelepen játszódó Hattyúdal című film Villa Negra és Rám vár a föld minden tája című betétdalait.

Elsőként Görgényi Máté önkormányzati képviselő mondott köszöntőt. A Városfejlesztési, Városgazdálkodási és Környezetvédelmi Bizottság elnöke különlegesnek, kreatívnak és úttörőnek nevezte azt a tervpályázati folyamatot, ami ezzel az ünnepélyes alkalommal lezárult. Ez a pillanat ugyanakkor a valódi munka kezdete, mely szervesen csatlakozik a Ferencvárosban évtizedek óta folyó városrehabilitációhoz.

Kopeczky Lajos, a legendás tévériporter is szólt a megjelentekhez. Mint mondta, tévés személyiségként öt évtizedig volt mindennapos vendég a magyar háztartásokban, mégis arra a legbüszkébb, hogy építész és ferencvárosi lokálpatrióta. A lakótelepet élhetőbbé, emberközelibbé tévő pályaművek kapcsán mindenkinek azt tanácsolta: ne csak a szokásos kritikával illessük a sokszor merészen újító terveket, vegyük észre a pozitívumokat, az előre mutató ötleteket, hogy Ferencváros ezen része ötven év után megújulhasson.

Szűcs Balázs ferencvárosi főépítész beszédében hangsúlyozta, hogy „az előremutató komplex tervek koncepcionális elemei, zöldfelületi és parkolási javaslatai, valamint az épületállomány és építészeti arculat fejlesztésére tett tervezői javaslatok lehetővé teszik, hogy az új Kerületi Építési Szabályzat elkészítését követően – széles körű lakossági együttműködéssel – a lakótelep fejlesztési irányvonala annak időbeli ütemezésével együtt egységesen meghatározható legyen, a díjazott és megvételt nyert tervek egyes elemeinek felhasználásával és összehangolásával.” Kiemelten fontos volt az elbírálás során az, hogy a lakótelep védjegyének számító zöldterületek megmaradjanak, tovább hasznosuljanak. A nyertes pályamű ennek a szempontnak is maradéktalanul megfelel, sőt, a kialakítandó új városközpont is egy jelenleg kevéssé kihasznált, aszfaltozott területet fog közösségi célokra hasznosítani.

A főépítész kiemelte: a pályaművek megtekinthetők lesznek az önkormányzat honlapján is, és lehetőség nyílik majd egy közönségdíj odaítélésére is.

Oláh Olívia, a rendezvény háziasszonya és Szűcs Balázs adta át a díjakat a hat jutalmazott pályaművet benyújtó építészcsoportnak.

Első díjban részesült:
a 2.sz. pályamű (Gyergyák János DLA (AU.ROOM Építész Műhely), Zoltán Erzsébet Szeréna DLA (3Z Kft.), Gál Bence, Mózes Anett)

Megosztott második díjban részesülnek:
a 3.sz. pályamű (Gyökér András és Szabó Máté)
valamint
a 6. sz. pályamű (Sporaarchitects Kft.)

Harmadik díjban részesül:
az 5. sz. pályamű (Építész Stúdió Kft.)

Megvételt nyertek:
a 4.sz pályamű (Gaul Cicelle)
valamint    
a 7.sz. pályamű  (Trilit Kft. és Lépték- Terv Kft.)

A helyszínen kiállították az összes pályaművet, melyeket a lakótelep lakosai megtekinthettek, valamint lehetőségük nyílt a tervezőkkel is beszélgetni, egy állófogadás keretében.


A BÍRÁLÓBIZOTTSÁG ÖSSZETÉTELE

Elnök:
Szűcs Balázs főépítész, Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata
Tagok:
• Sajó Ákos képviselő, Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata József Attila Városrészi Önkormányzat elnöke
• Görgényi Máté képviselő, Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzat
Városfejlesztési, Városgazdálkodási és Környezetvédelmi Bizottság elnöke
• Siklós Mária építész
• Czebe Judit településtervező
• Fehér Zoltán építész delegált, Budapesti Építész Kamara
• Mártonffy Miklós főépítész, Budapest Főváros Önkormányzata
Impresszum  Adatvédelem