Demencia Kávézó

Demencia Kávézó
Új idősügyi program a Ráday utcában

2017. június 12. | Demencia Kávézó, Fullajtár Máté, T. Zuggó Tünde, Szűcs Ágnes, idősügy, demencia, Alzheimer-kór, betegségek

Ferencváros Önkormányzata hagyományteremtő szándékkal indította útjára Demencia Kávézó elnevezésű idősügyi programját június 12-én a Ráday utcai Balázs Café & Bistroban a téma iránt érdeklődőknek, illetve a demens betegeknek és családtagjaiknak.

Szűcs Ágnes idősügyi referens köszöntötte a szép számban megjelenteket, majd átadta a szót T. Zuggó Tünde alpolgármesteri tanácsadónak, aki örömét fejezte ki, hogy régi álma teljesül ezzel a programmal. melynek célja, hogy a résztvevők megismerjék a betegséget, annak tüneteit, kezelési módjait, illetve hogy az egyes előadások után kötetlen beszélgetés keretében tapasztalatot cserélhessenek egymással.

Ferencváros idősügyi programjának megalkotója hangsúlyozta azt is, hogy a generációk közti híd építése jegyében a kerületben található Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola diákjai szintén részt vesznek a programban: saját maguk által készített süteményeket szolgálnak fel az érdeklődőknek.

T. Zuggó Tünde arra kérte a jelenlevőket, hogy minél szélesebb körben terjesszék ezt a programot, ezáltal a demenciában érintettek és a hozzátartozóik is hasznos információkat, tanácsokat kaphassanak a betegségekről.

Az első találkozón dr. Fullajtár Máté tartott előadást, aki a SOTE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájáról érkezett. Az egyetemi tanársegéd az időskori demenciával kapcsolatos alapfogalmakat, betegségeket járta körül, tisztázva azt is, mi mit jelent a sokszor nehezen érthető orvosi kifejezések között.
Az előadás végén a jelenlévők kérdéseket tettek fel, illetve saját életükből vett eseteket bemutatva segítették egymást a demencia körüli hétköznapi problémákkal kapcsolatban.


Ferencváros Önkormányzata öt éve indította útjára idősügyi programját, melynek sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy évi több mint ezer, 30 szervezet aktív közreműködésével megvalósított, 21 helyszínen zajló ingyenes programjain 2016-ban több mint 20 000 megjelenést regisztráltak. A Demencia Kávézó indításával az önkormányzat célja, hogy meg tudja szólítani azokat a 60 év felettieket is, akik nehezen vagy egyáltalán nem tudnak otthonról kimozdulni, a preventív szemlélet kialakításával késleltesse vagy megakadályozza korunk népbetegségének, a demenciának kialakulását.  A Balázs Café és Bistro tulajdonosának köszönhetően sikerült megvalósítani azt az álmot is, hogy a témáról ne csak szociális és egészségügyi intézményi környezetben, hanem a frekventált helyen található Ráday utca elegáns kávézójában is szó essen.

A havi rendszerességű program során a SOTE szakemberei beszélnek a betegségről, annak megelőzéséről, kezeléséről, a betegek pedig foglalkozásokon vehetnek részt ezalatt. A helyszínt a Balázs Café & Bistro biztosítja, a Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola süteménnyel kedveskedik a résztvevőknek, illetve az érzékenyítés jegyében a diákok beszélgetnek az idősekkel, ismerkednek problémáikkal. A kávézó elindításában szakmai segítséget nyújtott az Alzheimer Café szervezete is. Az alulról szerveződő, önkéntesekkel által szervezett Café ma már Magyarországon több helyen is működik
Impresszum  Adatvédelem