Bulihangulat a Feri Feszten

Bulihangulat a Feri Feszten
Prevenciós nap és diákmunka börze az FMK-ban

2017. június 8. | Feri Feszt, prevenciós nap, diákmunka börze, FMK, drogprevenció, civil szervezetek, sport, dizájner drogok, kreatív sátor, FEGYIÖK, Rapi István, KEF, Koch Kata, Kállay Gáborné

2013 óta minden év júniusában, a kábítószer-ellenes világnaphoz kötődően rendezi meg Ferencváros Önkormányzata a fiataloknak szánt Feri Fesztet az FMK-ban, amely célja, hogy tájékoztassa a diákokat a droghasználat veszélyeiről, egyúttal alternatívákat kínáljon fel a nyári szünidő tartalmas eltöltésére. Ezt többek közt kedvcsináló, kipróbálható sportolási lehetőségek és diákmunka-börze segíti.

A rendezvény egy előadással kezdődött a színházteremben, melynek nézőtere meglepett diákokkal telt meg, ugyanis belépve azonnal egy szórakozóhely hangulatába csöppentek: a kivetítőn bulifotókból készült válogatás forgott, közben hangos diszkózene szólt, a dj-pultnál pedig maga az előadó, Klobusitzky György állt.

A közönséget Koch Kata ifjúsági polgármester üdvözölte, a Feri Fesztet pedig Kállay Gáborné nyitotta meg. – A kábítószer-használat valódi, súlyos probléma, évente világszerte 200 ezer ember halálát okozza. A kerület évekkel ezelőtt felvette a harcot a drogokkal szemben, többek közt a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) három munkacsoportja segítségével, amelyben 22 szervezet és 30 oktatási intézmény delegáltjai működnek együtt. Áprilisban a IX. kerület a józsefvárosi KEF-fel kötött együttműködést, ősszel pedig egy hasonló megállapodás tető alá hozása várható Kőbányával – közölte az alpolgármester. Hozzátette: az, hogy Ferencvárosban ilyen hatékony és komoly munka folyik e téren, elsősorban Rapi István ifjúsági referensnek köszönhető. Végezetül azt kívánta, inkább az irodalom, a zene, a képzőművészet és a sport váljon a diákok szenvedélyévé.

A megnyitót követően Klobusitzky György tartotta meg Közlekedés, környezet, kábítószerek korosztályos veszélyei című másfélórás, lebilincselő, stand-up-szerű előadását, amely a fiatalok nyelvén, interaktívan, pörgősen, sok zenével és humorral szólt a célközönséghez. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának mestertanára arra intette a résztvevőket, hogy mindenki legyen óvatos és vigyázzon magára. Az előadáson szó esett a diszkóbalesetekről, valamint a droghasználat, sőt, még a szelfizés veszélyeiről is.
11 órától az FMK kertjében felállított sátrakban, standokon várták az érdeklődő diákokat. Ki lehetett próbálni többek közt a gombfocit, a szumót, az íjvadászatot, a rodeóbikát, vagy a helikopter- és kerékpár-szimulátort. Lehetett továbbá beszélgetni, ismerkedni a drogprevencióval foglalkozó alapítványok képviselőivel, illetve szemezgetni a diákmunka-szövetkezetek nyári ajánlatai közül.
Az idei – immár ötödik ízben megrendezett – Feri Feszt népszerűségét bizonyítja, hogy minden eddiginél több civil szervezet képviseltette magát, a látogatók száma pedig közel hatszázra nőtt.

Forrás: Ferencváros újság
Impresszum  Adatvédelem